Artsen pleiten voor algemene mondmaskerplicht

© PhotoNews
Updated: 31-07-2020 - 19:37

Nu het coronavirus zich ook in Brussel sneller verspreidt, pleiten verschillende artsenvertegenwoordigers voor mondmaskerplicht in de hele openbare ruimte. “Dat is tenminste duidelijk.” Minister-president Rudi Vervoort (PS) laat weten dat zo'n verbod momenteel niet aan de orde is.

De voorbije dagen groeide de vrees dat het coronavirus ook in Brussel snel aan kracht wint, een vrees die vrijdagochtend ook bevestigd werd door de cijfers van Sciensano. Het aantal gemeenten dat de alarmdrempel overschrijdt voor het aantal besmettingen steeg immers plots van vier naar tien.

Navraag bij het Sint-Jansziekenhuis leert dat het besmettingspercentage daar ook verder blijft stijgen. Dinsdag was 6,8 procent van de stalen positief, vrijdag was dat al 9,2 procent. De cijfers tonen dat de verspreiding van de epidemie in het centrum van de stad steeds sneller gaat.

De Brusselse artsen zagen de bui al hangen en pleitten donderdag voor een veralgemeende maskerplicht in de openbare ruimte, zoals die vandaag ook al bestaat in de provincie Antwerpen. Vandaag zijn mondmaskers wel al verplicht in tal van drukke Brusselse straten, maar het is daarbij niet eenvoudig om het overzicht te bewaren.

Ze deden dat tijdens een vergadering met de hoge ambtenaar Viviane Scholliers en de bevoegde kabinetten van minister-president Rudi Vervoort (PS) en Brussels minister bevoegd voor gezondheid Alain Maron (Ecolo). Onder meer de hoofdartsen van Sint-Pieters en Sint-Jan waren aanwezig, naast vertegenwoordigers van de huisartsenkringen.

“Een veralgemeende mondmaskerplicht heeft het voordeel van de duidelijkheid,” legt Elisabeth Wallays van de Nederlandstalige huisartsenkring BHAK uit, die bij de vergadering aanwezig was als coronareferent van de kring. “Nu is de regeling gewoon te ingewikkeld. Daarnaast is de kans dat je tijdens een traject in Brussel op een bepaald moment te dicht bij andere mensen passeert ook erg groot. De aanwezige artsen waren het erover eens dat zo’n algemene plicht nodig is.”

Meer controle en communicatie

De vertegenwoordiger van het Sint-Jansziekenhuis bevestigt aan onze redactie dat de artsen aan de politiek vroegen om een algemene mondmaskerplicht.

De artsen vroegen de Brusselse politici ook om meer controle op het naleven van de regels en om een betere communicatie naar de Brusselse bevolking, ook naar groepen die moeilijker te bereiken zijn, bijvoorbeeld omdat ze de landstalen niet machtig zijn.

'Niet aan de orde'

Gevraagd om een reactie stelt het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) dat niet alle aanwezige artsen achter de vraag voor een algemene mondmaskerplicht stonden. Inhoudelijk wil het kabinet enkel kwijt dat zo’n algemene regel ‘nu niet aan de orde is’. Tijdens een bijeenkomst van gewestelijke experts vrijdag stelden die ook geen algemene mondmaskerplicht voor.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?