‘Respecteer de quarantaineregels alsjeblieft beter’

© Saskia Vanderstichele

Nu al 10 Brusselse gemeenten boven de alarmdrempel uitsteken, lanceert de Brusselse gezondheidsinspectie een nadrukkelijke oproep om de quarantaineregels beter na te leven. “Als niet iedereen meedoet is het straks dweilen met de kraan open.”

Het aantal Brusselse gemeenten dat boven de alarmdrempel uitsteekt, is vrijdag flink gestegen, van vier naar tien. Die drempel ligt op 20 besmettingen per 100.000 inwoners tijdens de laatste zeven dagen waarvoor de cijfers geconsolideerd zijn.

Bovendien laten de nog niet geconsolideerde cijfers – voor de allerlaatste dagen- zien dat er nog een forse stijging zit aan te komen. Vooral Sint-Gillis springt er dan uit, met een score rond de 60 besmettingen per 100.000 inwoners.

“Het algemene beeld is nu toch dat de verspreiding breder gaat dan enkele clusters,” aldus Inge Neven, het hoofd van de gezondheidsinspectie in het Brussels gewest.

De inspectie hamert er daarom nog eens op dat de regels om het coronavirus te bestrijden moeten gerespecteerd worden. “We denken dan aan de mondmaskerplicht, maar zeker ook aan de quarantaineregels,” zegt Neven. “Die worden te vaak met de voeten getreden.”

Alles begint met 'waarom'

Neven wijst erop dat niet enkel mensen die positief testten een quarantaineperiode van 14 dagen moeten respecteren.

Everything starts with why. Enkel wie de zin van een maatregel inziet, is geneigd ze te respecteren. Wie zelf positief is, begrijpt meestal wel de noodzaak van de maatregel en respecteert ze dan ook. Het probleem zit hem eerder bij mensen die een negatieve test aflegden, maar wel hoogrisicocontacten hadden. Die kunnen nog twee weken lang ziek worden, maar doordat ze geen symptomen vertonen gaan ze vaak niet in quarantaine. Dat kan nefast zijn, want mensen zonder symptomen kunnen het virus wél doorgeven.”

“Enkel als iedereen de regels respecteert, kunnen we het virus terugdringen. Zonder quarantaine is het dweilen met de kraan open.”

Momenteel wordt nog bekeken hoe de quarantaineregels beter kunnen afgedwongen worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?