'Federale overheid zou moeten beslissen over quarantaine'

© Saskia Vanderstichele
| Alain Maron (Ecolo), Brussels minister van gezondheid

De federale overheid zou bevoegd moeten zijn voor het opleggen van een periode van quarantaine en de bijhorende sancties. Dat zegt Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo).

"Als de Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat het een wereldwijde pandemie is, dan moet het federale niveau de zaken meer en beter coördineren", verklaarde minister Maron donderdag op de Franstalige omroep Bel-RTL. Die beslissingen moeten bij het federale terechtkomen en niet afhangen van de gewestministers. Het heeft geen zin dat de quarantainemaatregelen en bijhorende boetes zouden verschillen van het ene gewest tegenover het andere."

De Brusselse regering bereidt een ordonnantie voor om binnenkort aan het parlement voor te leggen, naar aanleiding van de beslissingen over terugkerende toeristen die woensdag binnen het Overlegcomité werden genomen. Wie uit een hoogrisicogebied terugkeert (code rood), moet een veertien dagen in quarantaine, zoniet dreigt een boete. Er bestaat al een wettelijk kader. Mensen met tbc moeten eveneens in isolement gaan.

De sancties voor het niet naleven van de quarantaine, zullen voor iedereen gelden, of ze nu uit vakantie terugkeren of niet. "Er is geen reden om strenger te zijn voor mensen die uit verlof terugkeren en die geen geluk hadden en in een zone zaten die rood kleurde toen ze er waren, dan voor wie hier in contact kwam met een besmet persoon en die door de contact tracing werd geïdentificeerd", vindt Maron.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?