Op deze plaatsen in jouw gemeente geldt een mondmaskerplicht

TIP
© BRUZZ
24/07/2020
Updated: 30/07/2020 14.00u

Op deze plaatsen in jouw gemeente geldt een mondmaskerplicht.

Sinds zaterdag is een mondmasker dragen in horecazaken, op openbare plaatsen en markten verplicht. Dat deelde de Nationale Veiligheidsraad donderdagmiddag mee. Het staat lokale besturen vrij om mondmaskers ook op andere drukbezochte plaatsen, zoals winkelstraten, te verplichten.

Op welke plaatsen in jouw gemeente geldt een mondmaskerplicht?

 • Anderlecht

Het dragen van een mondmasker is verplicht in Kuregem op de Bergensesteenweg van de Anderlechtsepoort tot het Albert I-plein, in de R. Chaudronstraat en op het Raadsplein. In het centrum van Anderlecht in de Wayezstraat, het Verzetsplein, het Dapperheidsplein, het Sint-Guidocorso. In Scheut op de Ninoofsesteenweg en op het Henri de Smetplein. In Het Rad op het Bizetplein.

 • Brussel-Stad

De Stad Brussel scherpte op 29 juli haar regeling aan. Voortaan zijn mondmaskers verplicht in alle druk bewandelde straten en voetgangerszones. Een kaart vindt u hier.

 • Etterbeek

Het dragen van het mondmasker is verplicht in drie zones: zone 'De Jacht', in de Oudergemlaan (tussen nummers 336 tot 358 en 313 tot 333), de Jachtlaan (tussen nummers 19 en 35 (oneven kant), de Kazernelaan (tussen nummers 1 en 17 en 6 tot 10, de E. Pirmezelaan (tussen nummers 2 en 18 en 1 tot 9), de Waversesteenweg (tussen nummers 355 tot 801 en 396 tot 414), de Veldstraat (tussen nummers 2 en 46 en 1 tot 27). Zone 'Tongeren', in de Keltenlaan (tussen nummer 1 en 35 en 2 tot 38, de Tongerenstraat (volledig), Gallerij '50aire' (volledig). Zone 'Jourdan', op het Jourdanplein (volledig) en de Waversesteenweg (tussen nummers 309 en 388 en 344 tot 414).

In de zone 'De Jacht' van maandag tot en met zaterdag van 8 uur tot 18 uur. In de zone 'Tongeren' van maandag tot en met zaterdag van 8 uur tot 18 uur. In de zone 'Jourdan' van maandag tot en met zondag van 8 uur tot 22 uur. Op de Tongerenstraat en rond Merode hoeft een fietser geen mondmasker te dragen wanneer die zich op de rijbaan bevindt. De politie zal toezien op de naleving van deze verordening.

 • Evere

Op volgende plaatsen geldt de mondmaskerplicht: de Leuvensesteenweg, de De Paduwaplaats, de Grosjeanlaan, de Mommaertslaan, het Kerkhof van de Brussellaan. Op de parking van de winkels Medimarket en Trafic op de Cicerolaan. In de Platolaan, de Vrijetijdslaan, de Olympiadenlaan, de Kurthstraat, de Consciencelaan, de Onze Lieve Vrouwlaan, het Vredeplein, de Stuckensstraat, de Parijsstraaten de Vliegpleinstraat.

 • Ganshoren

Ganshoren raadt het dragen van een mondmasker sterk aan op volgende plaatsen: de Keizer Karellaan, het Guido Gezelleplein, de Vandervekenstraat (in de buurt van de sporthal en in de omgeving), het Mennegatplein, het Margareta van Oostenrijkplein, de speeltuinen, het plein van de Basiliek, de François Beeckmansstraat, de Van Overbekelaan en de Hervormingslaan.

Op het Guido Gezelleplein worden momenteel activiteiten georganiseerd in het kader van het evenement "Ganshoren op vakantie”. Tijdens de activiteiten dient deze locatie als mogelijke plaats met veel personen worden beschouwd. De medewerkers van de preventiedienst zullen de straten van de stad blijven doorkruisen om iedereen bewust te maken van de noodzaak van respect voor de geldende sanitaire maatregelen.

 • Jette

In de Leopold I-straat, tussen het Koningin Astridplein en de de Smet de Naeyerlaan. In de Auguste Hainautstraat, inclusief winkelgalerie (Belgica). In de hele zone van de zondagsmarkt (met inbegrip van het deel van de Wemmelsesteenweg tussen de Léon Theodorstraat en de Proxy Delhaize, en de Jetsesteenweg, tussen de Lakenselaan en het Koningin Astridplein), alsook de hele Léon Theodorstraat en het Kardinaal Mercierplein.

 • Koekelberg

Op de Gentsesteenweg, de F. Gasthuislaan, de J. Jacquetstraat, de Sint-Annakerkstraat, de Leopold II-laan, de Karreveldlaan, het Vanhuffelplein, het Simonisplein en het Bastenakenplein geldt de mondmaskerplicht.

 • Oudergem

De mondmaskerplicht geldt hier al sinds april in drukke winkelstraten, openbare plaatsen en galerijen en daar verandert niets aan. Met name, in de Hypermarkt Carrefour gelegen op Vorstlaan 240 met inzonderheid parkeerplaatsen en de directe omgevingen van Brico, Auto 5, Pizza Hut, Burger King, benzinestation Shell.

 • Schaarbeek

Het dragen van mondmaskers is verplicht op de Brabantstraat, het Liedtsplein, de Gallaitstraat, de Aarschotstraat, de Allardstraat, in de perimeter van 50 meter rond het Noordstation, de Richard Vandeveldestraat, het Apolloplein, de Helmetsesteenweg, de Josaphatstraat, het Paviljoenplein, de Navezstraat, de Van Ooststraat, het Eugène Verbroekhovenplein, het Koninginneplein, het Poggeplein, het deel van de Haachtsesteenweg vanaf het Poggeplein in de richting van Sint-Joost-ten-Node, de Leuvensesteenweg, het Meiserplein, het Daillyplein, het Weldoenersplein, Lehonplaats, de Wijheuvelenstraat vanaf de Rogierlaan in de richting van Sint-Joost-ten-Node, Prinses Elisabethplein, het Gaucheretplein, het Stephensonplein en het Houffalizeplein.

Ook op alle markten, in de wachtrijen in de buurt van winkels en supermarkten, evenals gebedshuizen en het gemeentehuis is het dragen van een masker verplicht.

Het is ieders verantwoordelijkheid om aan deze maatregelen te voldoen teneinde een verdere lockdown te voorkomen. Elke niet-naleving van het dragen van een masker zal leiden tot een boete met onmiddellijke inning (250 €).

 • Sint-Agatha-Berchem

Mondmaskerplicht op het Schweitzerplein, de Gentsesteenweg (tussen het Schweitzerplein en de Hubert Blauwetstraat), het Sint-Agathavoorplein. Op de woensdag- en vrijdagmarkt. In de buurt van het gemeentebestuur (voor het gebouw van de bevolkingsdienst, inclusief de loketten). Parken en speeltuinen, waaronder het voetbalveld in de Bloemkwerkersstraat, de fitnesszones en het Initiatiefplein.

Wandelingen in het Wilderbos zijn toegestaan zonder masker, maar het masker moet wel op de bank bij de ingang worden gedragen (kant Wilderstraat). Trainingscentra en speelpleinen (scholen): bij de ingang en in de gebouwen. Sportcentra: sportcomplex van de Lusthuizenstraat en BSports aan de Basilieklaan: in de gebouwen, op de parkeerplaatsen en aan de rand van de terreinen. In de andere parkings: Basilix, Carrefour, Lidl, Proxy.

 • Sint-Gillis

In Sint-Gillis is het dragen van een mondmasker verplicht op de volgende plaatsen: Charleroisesteenweg, Waterloosesteenweg, Alsembergsesteenweg, Sint-Gillis Voorplein, voetgangerszones Stasstraat en Jourdanstraat, de Dejonckerstraat, de buurt rond Louiza, en de Volderslaan.

 • Sint-Jans-Molenbeek

Hier moet je in Molenbeek een mondmasker dragen: Gentsesteenweg, Ribaucourt, Hertogin van Brabantplaats, Leopold II-laan, Karreveld, Sint-Jan-Baptistvoorplein.

 • Sint-Joost-ten-Node

Mondmaskers zijn verplicht op de Leuvensesteenweg, de Haachtsesteenweg, de Verbiststraat, de Willemsstraat, de Brabantstraat en de Vooruitgangsstraat, de Middaglijnstraat, op het Sint-Joostplein, het Bossuetplein, het Houwaertplein, het Rogierplein en het Madouplein.

 • Sint-Lambrechts-Woluwe

Het dragen van een masker is verplicht voor iedereen boven de 12 jaar in de volgende openbare ruimte, van maandag tot zaterdag van 8 tot 19 uur: Georges Henrilaan, tussen nrs. 194/166 en 519/508, Ridder Koninglaan, tussen nrs 41 en 67, Verheyleweghenplein en Georges Henrilaan, 1, Roodebeeksesteenweg, tussen nrs. 236 en 264, Tomberg, tussen nrs.229/232 en 52/49, Stokkelsesteenweg, tussen nrs. 270 en 308, Sint-Lambertusstraat, tussen nrs. 120 en 200, met inbegrip van het Woluwe Shoppingcentrum.

Vanaf 01/06/2020 kan elke inbreuk op een van deze verplichtingen worden bestraft met een administratieve boete van maximaal 250 euro, overeenkomstig artikel 11 van het Algemeen politiereglement.

 • Sint-Pieters-Woluwe

Een mondmasker dragen blijft verplicht op het Sinte-Aleidisvoorplein, het Dumonplein en in de wijken Stokkel.

 • Ukkel

In de Vanderkinderestraat (van de Alsembergsesteenweg tot de Waterloosesteenweg), de Waterloosesteenweg (van de Van Beverlaan tot de Molièrelaan), een deel van de Legrandlaan, de E. Cavellstraat (van De Frélaan tot de Molièrelaan), de Alsembergsesteenweg (van de Coghenlaan tot de Stiltelaan en de Kalevoetstraat), de X. De Buestraat, op het Sint-Pietersvoorplein, de Dekenijstraat (tussen het kruispunt Dekenijstraat/Brugmannlaan en het H. Goossensplein), de Postiljonstraat, Brugmanlaan (tussen het G. Marlowsquare en de Globe), het E. Dancoplein, het J. Vander Elstplein, Dieweg (van de Jean en Pierre Carsoellaan tot de Ruststraat), de De Frélaan (van de Waterloosesteenweg tot het Heldensquare), het Sint-Jobsplein, de Jean-Pierre Carsoellaan (van de zijlaan tot het Sint-Jobsplein), Sint-Jobsesteenweg (van het Sint-Jobsplein tot de Diepestraat) en de Neerstalsesteenweg vanaf de Sterstraat.

 • Vorst

Mondmaskerplicht op de volgende plaatsen: het Hoogte Honderdplein, de W. Ceuppenslaan. Op de Brusselsesteenweg, tussen de Pastoorstraat en de Jean-Baptiste Vanpéstraat. Op de Neerstalsesteenweg, van de André Baillonstraat tot de Jean-Baptiste Vanpéstraat en op de Jean-Baptiste Van Péstraat, tussen Kersbeeklaan en de Brusselsesteenweg.

 • Watermaal-Bosvoorde

Op het Keymplein, de Waterwildlaan (Keym- tot het nr 36 van het Waterwildlaan), de Begoniastraat (tronçon Keym-Bosrechterstraat), de Cedersstraat (tronçon Keym-Bosrechterstraat), de Winterkoninkjestraat (Keym tot het nummer 4 van het Winterkoninkjestraat), de Weldoenstraat (tronçon Vander Elst -Postwagenstraat), de Théophile Vander Elststraat (Keym-tot het nr 17), de Ottervangerstraat (tronçon Vander Elst -Epiceas-Thujastraat), de Ministerstraat (tot het kruispunt van Georges Benoidtlaan), de Drie Lindenstraat 1/Gemeentelijke Godshuisstraat 1, de Major Brückstraat, het Léopold Wienerplein, de Vorstlaan 1, de Jachtstraat, de Middelburgstraat, de Terhulpsesteenweg (tronçon Terhulpsesteenweg-Buksboomstraat) is het dragen van een mondmasker verplicht.

Deze verplichting is van toepassing van maandag tot en met zaterdag, van 8 tot 18 uur, voor iedereen van 12 jaar en ouder.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , mondmaskerplicht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni