Hoofdarts Sint-Jan waarschuwt: 'Antwerpse situatie is in Brussel niet veraf'

© PhotoNews
| Winkelen met een mondmasker in Anderlecht (archiefbeeld).

In het Brussels Gewest wordt een steeds groter percentage positieve coronatests vastgesteld. "Dat is verontrustend. Ik denk dat een Antwerpse situatie in Brussel helemaal niet veraf is", waarschuwt Kenneth Coenye, de hoofdarts van de Kliniek Sint-Jan.

Het ziekenhuis gevestigd op de kleine Ring ter hoogte van de Kruidtuin voert wekelijks ongeveer vijfhonderd tests uit. "De laatste tien dagen zitten we gemiddeld met 6,8 procent positieve resultaten", zegt Coenye woensdagavond in Terzake op Canvas. "Dat is veel hoger dan eind juni. Toen hadden we 0,8 procent positieve tests, rond het nationaal gemiddelde destijds."

Ook in andere Brusselse testcentra constateren ze een sterke stijging van het aantal positieve tests. In Anderlecht gaat het om ongeveer 7 procent positieve tests, in Oudergem en Laken ligt het percentage rond de 3 à 4 procent. De hoofdarts van Kliniek Sint-Jan spreekt van een verontrustend situatie in het Brussels Gewest en dan vooral in de hoofdstad.

"We zitten met een gelijkaardige populatie in het centrum van Brussel als in de zones van Antwerpen, waar de problemen zich vandaag voordoen", stelt Coenye. "Het gaat om mensen die vaak met grote aantallen in dezelfde woning wonen en over mensen voor wie een groot deel van hun leven zich op straat afspeelt. Dat maakt dat in die concentratie van mensen het virus veel makkelijker wordt verspreid."

Coenye stelt ook vast dat heel wat mensen met een migratieachtergrond positief testen. "We hebben veel mensen met de dubbele nationaliteit die bijvoorbeeld naar Marokko wilden reizen die een test ondergaan. Dat zijn dertigers en veertigers. Onze grote angst is dat die mensen hun ouders en hun grootouders gaan besmetten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?