Betoging tegen Francken: plaatselijk verkeershinder

© Jeunes Anticapitalistes
| Op 30 december was er al een soortgelijke betoging tegen Francken.

Zaterdag om 14 uur start aan het Noordstation een betoging tegen het migratiebeleid van staatssecretaris Theo Francken (N-VA). De organisatie verwacht 5.000 mensen. Volgens de politie blijft de verkeershinder beperkt.

Vanaf 13 uur kunnen de betogers verzamelen aan het Noordstation in Brussel. Om 14 uur zullen de organisatoren een toespraak houden, rond 14.30 uur vertrekt de betoging richting Maximiliaanpark, om daarna via het Klein Kasteeltje te eindigen op de Nieuwe Graanmarkt. Rond 17 uur zou de betoging afgelopen moeten zijn.

Mede-organisator Coordination des sans-papiers de Belgique schat dat er 5.000 betogers zullen opdagen, en ook de politie verwacht enkele duizenden personen. “Het parcours wordt afgesloten wanneer de betoging er passeert, en gradueel geopend zo snel als mogelijk,” zegt Olivier Slosse van politie Brussel.

'Leugens zijn onaanvaardbaar'

De betogers eisen dat Theo Francken (N-VA) opstapt als staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Die vraag komt er onder meer na de commotie rond de teruggestuurde Soedanezen, die volgens getuigenissen in hun thuisland gefolterd werden.

“Francken heeft daarover gelogen tegen de premier, en dat is voor ons onaanvaardbaar”, zegt Serge Bagamboula van Coordination des sans-papiers de Belgique. “Voormalig minister Jacqueline Galant (MR) heeft ontslag genomen toen haar leugens uitkwamen (in het dossier over veiligheid in onze luchthavens, red.). Wij vragen dat Francken hetzelfde doet.”

Andere organisatoren zijn onder meer MRAX, Burgerplatform voor steun aan de vluchtelingen en Jeunes Anticapitalistes (JAC). Op 30 december was er al een gelijkaardige betoging. Daar kwam toen zo’n 200 man opdagen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?