Betoging voor Oekraïense vrouwen op Internationale Vrouwendag

betoging_oekraine_6_maart_4.jpg
© GR / BRUZZ
| Een eedere betoging voor Oekraine.
© GR / BRUZZ
| Een eedere betoging voor Oekraine.

Together 4 Freedom, een coalitie van prodemocratiebewegingen uit de Oekraïense, Iraanse, Venezolaanse, Cubaanse, Oeigoerse en Nicaraguaanse gemeenschappen, organiseert dinsdag op Internationale Vrouwendag van 12 tot 14 uur een demonstratie uit solidariteit met vrouwen in Oekraïne. Ze vindt plaats op de Robert Schumanrotonde in Brussel, in het hart van de Europese instellingen.

Vertegenwoordigers van de Venezolaanse en Iraanse gemeenschappen veroordelen het besluit van de Russische president Vladimir Poetin om Oekraïne binnen te vallen. "Poetin is niet het Russische volk," zegt Mehdi Nobari, voorzitter van Iran Ref, een vzw voor Iraanse vluchtelingen. "Sancties alleen zullen niet genoeg zijn. De internationale gemeenschap moet luisteren naar de eisen van de Oekraïners."

De organisatie Promote Ukraine vraagt de sluiting van het Oekraïense luchtruim om de bescherming van nucleaire sites te waarborgen, de beveiliging van humanitaire corridors, de uitbreiding van de SWIFT-uitsluiting tot alle Russische banken en de instelling van een embargo op de invoer van Russische olie en gas.

"Wat we het meest nodig hebben, zijn acties die de opmars van Poetin nu stoppen, want elke dag verliezen we soldaten, maar ook burgers die vastzitten in steden, onder wie vrouwen en kinderen," aldus Maryna Yaroshevych van Promote Ukraine. "We hebben het niet over duizenden opvangplaatsen maar over miljoenen, wat voor Europa een enorme uitdaging is."

Via de app Leads Ukraine zijn alle acties te zien die in België worden georganiseerd ten voordele van Oekraïne.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?