Bewoners naar Raad van State tegen megawoonwijk aan Pacheco

© Filip De Rycke
| Achter de hekkens komen er woontorens.
Updated: 02-11-2019 - 14:48

De herontwikkeling van het Rijksadministratief Centrum gaat niet zonder problemen. Na een jarenlang over en weer tussen het overlegcomité en de bouwpromotors zijn de plannen voor ontwikkeling van de woonwijk ‘RAC 4’ voorbije zomer finaal goedgekeurd. Maar buurtbewoners en Inter Environnement Bruxelles (IEB) zijn niet te spreken over het project en trekken naar de Raad van State: "Dit staats haaks op alle hedendaagse visies van hoe een stad er moet uitzien".

Volgens het IEB is het plan illegaal, dat bericht La Capitale. Het aantal geplande woningen schiet tekort: “Het overgrote deel van de site gaat al naar kantoorgebouwen. De plannen verplaatsen nu de ontbrekende wooneenheden naar de Koningsstraat, dat is een illusie want alles in deze straat is al volgebouwd,” vertelt Marianne Swartenbroeckx van IEB aan de krant.

Ook het panoramisch uitzicht die de site kenmerkt, moet eraan geloven. Om te compenseren voor het gebrek aan woningen zijn er twee woontorens voorzien die het uitzicht vanaf de esplanade naar de Basiliek van Koekelberg verstoren. Volgens Swartenbroeckx is dat een rechtstreekse overtreding van een regeringsbesluit volgens dewelke dit panorama moest gehandhaafd blijven.

Bij het wijkcomité Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuw klinkt eenzelfde geluid. Het gebrek aan groen en de overdreven focus op parkeerplaatsen zal volgens hen van de site een onleefbare plaats maken. Vooral de kap van 400 hoogstammige gezonde bomen op de site en in de Pechère tuin stuit tegen de borst: "220 daarvan moeten weg om de parking waterdicht te maken. Dat er bomen moeten geveld worden om 2.000 parkeerplaatsen te voorzien en dus nog meer auto’s naar de stad te zuigen. Wat een ironie voor een stad die zoveel mogelijk verkeersvrij wil zijn," zegt Annemie Vermeylen van het comité aan BRUZZ.

Minder verharding, meer functies

Het wijkcomité wil ook dat er werk wordt gemaakt van verticaal groen om het hitte-eiland effect dat het centrum teistert tegen te gaan. "Dit is compleet absurd, het is onvoorstelbaar dat er geen werk wordt gemaakt van minder verharding. Deze site schreeuwt om andere functies, denk aan een stadsboerderij, een champignon-kwekerij of een fab-lab."

De ontwikkeling van de RAC site kent een lange voorgeschiedenis van conflicten tussen bouwpromotors, buurtbewoners en stadsbestuur. Zo kwam recent nog aan het licht dat er sprake was van onregelmatigheden bij de komst van de federale politie op de site.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?