Bewoners Roma-kamp naast E40 vertrokken

whatsapp_image_2022-04-23_at_3.12.46_pm_1.jpeg
© SVG-BRUZZ
© SVG-BRUZZ

De bewoners van het Roma-kamp naast de E40 zijn vertrokken. Hun vertrek komt er nadat de Regie der Gebouwen, de eigenaar van het terrein, een bevel tot uitzetting had bekomen.

De bewoners van het kamp waren al enkele weken op de hoogte dat de ontruiming aanstaande donderdag zou plaatsvinden. Toen de politie en de sociale diensten ter plaatse kwamen, waren de bewoners al vertrokken, schrijft La Dernière Heure.

Wel bleef er nog een hoop puin over. De grond ligt bezaaid met allerlei soorten afval. De federale regering heeft een gespecialiseerd bedrijf aangesteld om het terrein op te ruimen.

Ontruimen

De Roma namen het terrein aan de E40, ter hoogte van de gebouwen van de VRT en RTBF, vorige zomer in. Ze plaatsten er zelfgebouwde huisjes en tenten en verbleven er op een bepaald moment met zo’n tachtig mensen.

romakamp ontruimd vrt e40_2022-04-23_at_3.12.46_pm.jpeg
© SVG-BRUZZ

De gemeente Schaarbeek vraagt al langer om het Roma-kamp te laten ontruimen, nadat die klachten had ontvangen van buurtbewoners over overlast.

Maar het terrein is eigendom van de Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de overheid. Na lang aandringen van de gemeente is die laatste naar het parket gestapt voor een bevel tot uitzetting, dat enkele weken geleden ook werd verkregen.

Samenwerking

De gemeente Schaarbeek hekelt de moeizame samenwerking met de Regie der Gebouwen in dit dossier, schrijft La DH nog. Om een dergelijke situatie in de toekomst te voorkomen roept de gemeente nu op tot maatregelen.

Schaarbeek "eist" dat de Regie der Gebouwen hekkens plaatst die sterk genoeg zijn om een nieuwe bezetting te voorkomen.

Waar de Roma-families heen zijn getrokken is niet bekend.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?