Nawal Ben Hamou (PS), Staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, belast met Huisvesting en Gelijke Kansen
© Belgaimage | Nawal Ben Hamou (PS), Staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, belast met Huisvesting en Gelijke Kansen.

Bijkomende 170 miljoen euro voor noodplan rond sociale woningen

EC
© BRUZZ
19/11/2020

In de begroting van volgend jaar trekt het Gewest in totaal 500 miljoen euro extra uit voor het huisvestingsbeleid. Dat kondigt staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS) vandaag aan in de commissie Huisvesting in het parlement. Daarvan gaat 170 miljoen euro naar de bouw en aankoop van nieuwe sociale woningen.

Met het noodplan voor de sociale woningen wil staatssecretaris Nawal Ben Hamou tegen 2024, het eind van deze legislatuur, 15.000 mensen aan een sociale woning hebben geholpen. Voorlopig staan nog meer dan 49.000 gezinnen op de wachtlijst voor zo'n woning in het hele Gewest. "Dat is meer dan één Brusselaar op tien. Inderdaad, meer dan één Brusselaar op tien", benadrukt de staatssecretaris deze donderdag in de commissie Huisvesting. Daar stelt zij - bij monde van haar collega en tijdelijke plaatsvervanger Pascal Smet - de begroting voor 2021 voor met betrekking tot het Brussels huisvestingsbeleid.

In totaal voorziet de begroting voor 2021 in 500 miljoen euro extra voor de Brusselse huisvesting, maar dan wel gespreid tussen nu en 2024. Voor het noodplan voor de huisvesting gaat het over 170 miljoen euro. Daarmee wil Ben Hamou onder meer nieuwe woningen bouwen en andere woningen opkopen: er gaat 25 miljoen euro extra naar de aankoop van sleutel-op-de-deurwoningen en 85.000 euro bijkomstig naar verschillende Community Land Trust projecten. De Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) krijgt een bijkomende 21 miljoen euro voor de bouw en renovatie van sociale woningen. Ben Hamou wil namelijk meer dan 35.000 bestaande sociale woningen renoveren tegen het eind van de legislatuur, als deel van het noodplan.

Verder komen er extra middelen voor herhuisvestingstoelagen en huurtoelagen. Een nieuwe werkgroep moet de uitvoering van het noodplan verder opvolgen. Ben Hamou trekt een half miljoen euro uit voor dit nieuwe "follow-up comité".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Nawal Ben Hamou, noodplan huisvesting, sociale woningen, begroting 2021

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie