23 juni 2020: nieuwe markering voor fietsers op het rond punt Louiza op de Kleine Ring

| De Brusselse hotelsector noteerde voor september een omzetverlies van maar liefst 90 procent.

Bijkomende hinderpremies op komst voor noodlijdende hotelsector

GR
© BRUZZ
26/10/2020

Er lopen op dit moment gesprekken tussen de Brusselse hotelsector en de Brusselse en federale regering over bijkomende steunmaatregelen om te voorkomen dat de hotels in de hoofdstad kopje onder gaan. En dat is nodig, want met de verstrengde coronamaatregelen die sinds vandaag van kracht zijn, dreigt de sector in een financieel nog zwaarder onweer terecht te komen dan tijdens de lockdown in maart.

“De bezettingsgraad van de hotelkamers in Brussel is vandaag ronduit dramatisch,” zegt Rodolphe Van Weyenbergh van de Brussels Hotel Association (BHA). “Voor september noteerden we een algemeen omzetverlies van maar liefst 90 procent en als we de prognoses mogen geloven, dan zullen we voor deze maand uitkomen bij 95 procent. Het is voor iedere hotelier elke dag opnieuw wikken en wegen of het wel nog zin heeft om in deze omstandigheden open te blijven. Dat zijn bijzonder moeilijke keuzes om te maken.”

Zware verliezen

Als compensatie voor de opgestapelde verliezen tijdens de eerste lockdown in maart en de maanden die erop volgden, kregen uitbaters een premie toegestopt van 200 euro per kamer per maand. In totaal konden die bedragen oplopen tot 200.000 euro per vestiging en 800.000 euro per onderneming. Daardoor konden heel wat hoteluitbaters het hoofd boven water houden.

Maar met de nieuwe verstrenging van de coronamaatregelen blijft het toerisme op een laag pitje staan, en dus vraagt de sector om bijkomende financiële hulp.

"De hotels bloeden even hard als de cafés, misschien zelfs nog harder. Want het toerisme zal zich na de coronacrisis niet op een, twee, drie herstellen"

Rodolophe Van Weyenbergh, Brussels Hotel Association (BHA)

20200701 1715 hotels  Rodolphe Van Weyenbergh

“Daarover lopen nu gesprekken met zowel de Brusselse als de federale regering. Eind van deze week hopen we daarover vanuit het federale niveau duidelijkheid te krijgen. Het grote verschil is dat hotels in Brussel, in tegenstelling tot cafés en restaurants, niet verplicht hoeven sluiten en dus ook geen aanspraak maken op de eenmalige hinderpremie van 3.000 euro die door het Gewest wordt uitgekeerd."

"Maar de hotels bloeden wel even hard, misschien wel nog harder. Als de cafés weer open zullen mogen, zitten ze na een dag bomvol. Voor de hotels liggen de kaarten anders. Zij zullen meer tijd nodig hebben om aan hun oude bezettingsgraad te geraken. Het toerisme herstelt zich niet op een, twee, drie,” aldus Van Weyenbergh nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Economie, Brussels Hotel Association, hinderpremies, coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni