Bijna 3 miljoen euro extra compensatie voor Brusselse asielopvang

Januari 2023: asielzoekers in een geïmproviseerd tentenkamp aan de brug over het kanaal bij het Klein Kasteeltje, de verbiding tussen de Koolmijnenkaai en de Negende Linielaan aan de Kleine Ring Januari 2023: asielzoekers in een geïmproviseerd tentenkamp aan de brug over het kanaal bij het Klein Kasteeltje, de verbiding tussen de Koolmijnenkaai en de Negende Linielaan aan de Kleine Ring
© PhotoNews
| Januari 2023: asielzoekers in een geïmproviseerd tentenkamp aan de brug over het kanaal bij het Klein Kasteeltje, de verbiding tussen de Koolmijnenkaai en de Negende Linielaan aan de Kleine Ring.
© PhotoNews
| Januari 2023: asielzoekers in een geïmproviseerd tentenkamp aan de brug over het kanaal bij het Klein Kasteeltje, de verbiding tussen de Koolmijnenkaai en de Negende Linielaan aan de Kleine Ring.

De federale regering verhoogt de financiële compensatie voor de opvang van asielzoekers door het Brussels Gewest met 2.750.000 euro. Daarmee erkent de regering ook dat Brussel 300 extra plaatsen in de opvang voor asielzoekers voorziet dan de eerst afgesproken 1.200. Het maakt deel uit van het pakket maatregelen dat de federale kern eerder deze week besliste om de druk op de asielopvang te verlichten.

In december werd voor het eerst een deal gesloten van 20 miljoen euro voor 1.200 plaatsen in opvangcentra van het gewest voor asielzoekers die wachten op een plek in het Fedasil-netwerk. "Voor de eerste keer erkent de federale overheid de bijzondere situatie van ons gewest", zei Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) daarover toen.

Maar dat was niet genoeg, want het Brussels Gewest vangt intussen heel wat meer mensen op. Daarom is er nu de financiering van 2.750.000 euro voor 300 plaatsen bijgekomen en wordt het oorspronkelijk afgesproken aantal op die manier omhoog getrokken naar 1.500. In antwoord op een vraag van Céline Fremault (Les Engagés) tijdens het vragenuurtje van het Brussels parlement verduidelijkte Vervoort dat de federale regering hiermee erkent dat Brussel meer dan 1.500 asielzoekers opvangt die door Fedasil ten laste zouden moeten genomen worden, en het Gewest hiervoor vergoedt.

Het gaat onder meer om de Humanitaire Hub en het rusthuis dat tot noodopvangcentrum werd gemaakt in Anderlecht, waar het gewest de kosten voor betaalt. Op andere locaties, die het gewest niet wilde specifiëren, konden extra bedden geplaatst worden.

In totaal vangt het gewest nu exact 1.625 mensen op die zijn ingeschreven bij de Dienst Vreemdelingenzaken en die wachten op een opvangplaats in het Fedasil-netwerk, klinkt het op het kabinet van minister-president Vervoort.

Spreidingsplan

De federale maatregelen zullen regelmatig geëvalueerd worden, zodat alle asielaanvragers opvang zouden krijgen in de winter van 2023-2024, aldus nog Vervoort. Hij herhaalde dat hij voorstander is van een inschrijvingsplaats voor asielaanvragen in elk gewest, in plaats van één plaats nu. Zo worden de asielzoekers gespreid over de drie gewesten.

"Ik wil ook herhalen dat het me normaal lijkt dat de lasten van de opvang verdeeld worden over het hele Belgische grondgebied, via spreidingsplannen, zoals dat in het verleden het geval was", aldus nog Rudi Vervoort, die betreurde dat dit niet weerhouden werd door de federale regering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?