PHOTONEWS 10727777-054

| "In de woonunits staat het belang van het kind voorop", benadrukt het gesloten opvangcentrum.

Binnenkort ook gezinnen in gesloten centrum Steenokkerzeel

© Belga
19/07/2018

Vanaf begin augustus worden in het repatriëringscentrum 127Bis in Steenokkerzeel tot vier gezinnen opgevangen in afwachting van de organisatie van hun repatriëring. In een afgesloten deel van de site zijn vier woningen - twee voor zes en twee voor acht personen - opgericht. De gezinnen die erin terecht kunnen, zijn uitgeprocedeerd en eerder ontsnapt uit een open gezinswoning. Ze verblijven er maximaal vier weken.

In de woonunits staat het belang van het kind voorop, benadrukten Brenda Melis, directrice van het centrum 127Bis, en Freddy Roosemont, directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken, donderdag tijdens een persbezoek.

Naast de vier woningen omvat het centrum voor gezinnen nog een dienstencentrum en een speel- en ontspanningsweide. In het dienstencentrum kunnen de kinderen les volgen, zullen activiteiten georganiseerd worden en kunnen de gezinnen contact hebben met hun advocaat.

Gocarts

In totaal zijn er 19 personeelsleden aangeworven - 1 leerkracht, 1 verpleger, 1 opvoeder, 1 administratief personeelslid, 3 coaches en veiligheidspersoneel. Er zijn betonnen platen voorzien voor nog eens vijf wooneenheden, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een uitbreiding, telde Roosemont. Het beton zal worden ingericht voor gocarts en wagentjes voor de kinderen. (lees verder onder de foto)

PHOTONEWS 10727777-047

PHOTONEWS 10727777-047

'Op hun gemak voelen in detentiecontext'

Brenda Melis wees erop dat de gezinnen bij hun aankomst door een coach geïnformeerd worden over hun statuut, de procedure, de beroepsmogelijkheden, de juridische bijstand, het hoorrecht en de klachtenprocedure. Dat gebeurt in een begrijpbare taal voor het gezin, eventueel met een tolk. De opvoeder, coach en leerkracht werken op maat van elk individueel gezin en de kinderen, zodat ze zich zo snel mogelijk "op hun gemak voelen binnen de detentiecontext", aldus Melis.

De gezinnen hebben ook recht op juridische bijstand van een privé- of pro deo advocaat. Tussen 8 en 22 uur kunnen ze gratis contact opnemen met de advocaat. De advocaat zelf kan ook bellen of zijn cliënten bezoeken in een aparte ruimte in het dienstencentrum.

Ook hebben de gezin recht op medische en psychologische zorg, en op communicatie. Het centrum stelt een gsm ter beschikking, evenwel zonder camera of internettoegang. Op bepaalde tijdstippen kunnen ze toegang krijgen tot het internet. De gezinnen kunnen ook bezoek krijgen van familie en vrienden, hun advocaat of een ngo. In de twee laatste gevallen kan dat echter niet in de woning. Dat gebeurt uit respect voor het gezinsleven.

De ouders blijven verantwoordelijk voor de kinderen, bereiden de maaltijden, onderhouden de woning en staan in voor het afsluiten van de woning om 22 uur. Het personeel betreedt de woning niet tussen 22 en 6 uur. Tenslotte is er ook een shop en een winkel met tweedehandskleding.

Einde procedure

Freddy Roosemont maakte zich sterk dat de verblijfsperiode van vier weken - twee weken, verlengbaar met nog eens twee weken - volstaat om een gezin te repatriëren. De gezinnen zitten immers aan het einde van de procedure. Ze hebben al een bevel gekregen het grondgebied te verlaten en werden in een open gezinswoning (FITT) ondergebracht in afwachting van hun repatriëring, maar zijn daaruit ontsnapt.

Wordt de termijn van vier weken toch overschreden, dan wordt het gezin opnieuw overgebracht naar een FITT-woning.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, 127bis, gesloten opvangcentrum, steenokkerzeel, Asiel en Migratie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni