Bleri Lleshi uitgeroepen tot Ambassadeur voor de Vrede

© Bart Dewaele
| Bleri Lleshi verwierf de afgelopen jaren bekendheid als auteur en filosoof.

Bleri Lleshi mag zich voortaan Ambassadeur voor de Vrede noemen. Hij krijgt die erkenning van de vzw Pax Christi, een internationale vredesbeweging die ontstond na Wereldoorlog II. De Brusselaar werd bekend als schrijver en filosoof. Lleshi is daarnaast ook docent aan de hogeschool UCLL en zet zich in voor sans-papiers.

De Brusselaar groeide op als Blerim Gjonpalaj in het Albanië van dictator Hoxha en kwam op zijn 18de naar België, waar hij filosofie en politieke en sociale wetenschappen ging studeren aan de VUB. Na zijn studies ging hij aan de slag als jongerenwerker in Brussel. Daar werd hij getroffen door de grote noden van zijn jeugdige stadsgenoten.

Boeken en columns

Het was het begin van zijn strijd tegen ongelijkheid en voor interculturaliteit. Hij schreef hierover in zijn boek Identiteit en interculturaliteit. Identiteitsconstructie bij jongeren in Brussel uit 2010 en maakte er ook verschillende documentaires over.

Lleshi kreeg de laatste jaren veel bekendheid door zijn boeken en columns in kranten en tijdschriften. Zo schreef hij in 2016 Liefde in tijden van angst en in 2017 Inaya, brief aan mijn kind. In 2018 kwam zijn nieuwe boek uit, De kracht van hoop. Hierin verweeft hij inspirerende voorbeelden van vandaag met het leven en denken van Martin Luther King Jr.

"Het is de combinatie van zijn maatschappelijk engagement en zijn boeken die hem deze titel opleveren', zegt Irina Meeusen van EPO, de uitgeverij van Lleshi.

Al bekroond in 2014 met Emancipatieprijs

De nieuwe Ambassadeur voor de Vrede ontving in 2014 al de Emancipatieprijs van VOEM (Vereniging voor Ontwikkeling & Emancipatie van Moslims). Die prijs schonk hij aan La Voix des Sans Papiers, een organisatie die zich bekommert over het lot van mensen zonder papieren.

De inhuldiging vindt morgen plaats in café ViaVia in het centrum van de stad. Ook de nieuwe Jongerenambassadeur voor de Vrede wordt morgen ingehuldigd. Dat is dit jaar de Leuvense Mariame Keita.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?