Bomen in Anderlechts 'minibos' illegaal gekapt

HD
© BRUZZ
24/06/2020

Op de rand van de Vogelzangbeekvallei in Anderlecht zijn recent 22 hoogstammige bomen illegaal gekapt. Schepen Allan Neuzy (Ecolo) veroordeelt de beslissing van de eigenaar om de bomen te verwijderen en overweegt juridische stappen: "Het belang van dit 'minibos' kan niet onderschat worden."

“Na de versoepeling van de lockdownmaatregelen stelden we tot onze verbazing vast dat een belangrijke groene corridor op het terrein gelegen aan de Bergensesteenweg in Anderlecht volledig verdwenen was,” aldus lokale natuurvereniging Vogelzang. Deze corridor was zeer belangrijk voor de aangrenzende Vogelbeekzangvallei. “Het ‘minibos’ bestond uit decennia oude hoogstambomen van verschillende soorten en vormde zo een onmisbare schakel voor de migratie van fauna en flora binnen het stedelijke milieu.”

De kap van de bomen was vergund door het vorige schepencollege in 2017, met een vergunning die afliep op 30 maart 2019. Die had de vergunning verkregen omdat de bomen zoveel schaduw op het dak wierpen dat de plaatsing van zonnepanelen onmogelijk leek. Iets wat de natuurvereniging Vogelzang betwist. Maar omdat de eigenaar niet binnen de termijn was overgegaan tot het kappen van de bomen leek het gevaar geweken. Bovendien waren er allerlei voorwaarden aan de kap gekoppeld, zoals het aanplanten van nieuwe bomen.

Dubbele overtreding

Nu heeft de eigenaar tijdens de lockdown toch beslist om de bomen neer te halen. “Dat hebben we samen met Vogelzang moeten vaststellen,” zegt schepen voor Ecologische Transitie Alan Neuzy (Ecolo). “Bovendien is het goed mogelijk dat de kap na 1 april heeft plaatsgevonden, en je mag nergens in het Gewest bomen neerhalen na die datum. Dat zou dus een dubbele overtreding betekenen.”

De schepen benadrukt het belang van het minibos, en gaat met de gemeente alle juridische stappen tegen de eigenaar overwegen. “Maar het is privéterrein, dus er is een limiet op wat we kunnen doen”.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , bomenkap , Alan Neuzy , ccn vogelzang cbn , vogelbeekvallei

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni