Bouwproject bedreigt iconische Zanussireclame

© Stephan Vanfleteren

Een bouwproject op de site van de huidige Micromarché betekent meteen het einde voor een opmerkelijke reclamemuur aan de Steenkoolkaai. Een aantal buurtbewoners verzetten zich met een Facebookpagina.

Het lage gebouw aan de Steenkoolkaai 9 gaat binnenkort tegen de grond. Op de plek waar nu nog Micromarché zit, verrijst binnenkort een pand met prijzige appartementen van Bouygues Immobilier. Het dakappartement van 120 vierkante meter mag er bijvoorbeeld ruim 600.000 euro kosten.

Met de komst van de nieuwbouw verdwijnt meteen een van de meest zichtbare oude wandreclames in het centrum. ‘Zanussi’, staat bovenaan het aangrenzende pand te lezen over de hele zijgevel.

De muurreclame is op zich al opvallend, maar een bekende foto van Stephan Vanfleteren tijdens Winterpret tilt het beeld naar het niveau van een iconisch stadszicht.

Een aantal buurtbewoners zijn dan ook niet opgezet met het nakende verdwijnen van de reclame.

“Muurschilderingen worden her en der gefêteerd, maar de oude getrouwe die al jaren mee het gezicht van de stad vormen gaan er zonder pardon aan”, zegt Hylke Grijseels.

Samen met VTM-journalist Robin Ramaekers startte Grijseels deze vrijdag dan ook de Facebookgroep ‘Wij willen zicht op Zanussi’ op. Enkele uren na de oprichting telde die al een vijftigtal likes.

Of de Zanussireclame nog gered kan worden is zeer de vraag. Het nieuwbouwproject heeft alle vergunningen en de werken beginnen normaal in september.

Muurschilderingen in Brussel

Op veel Brusselse muren prijken vaak controversiële, bijzondere, spraakmakende muurschilderingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?