Brandneteltapijt in Elsene zet huidziekte netelroos in de kijker

© BRUZZ
| Brandneteltapijt op de Place Sainte-Croix

Vandaag kan je tussen 9 uur en 18 uur een brandneteltapijt bewonderen op het Heilig-Kruisplein in Elsene. Niet dat het tapijt op zich zo bewonderenswaardig is, maar het wil mensen laten stilstaan bij chronische netelroos. “De pijn van een brandnetelsteek kent iedereen. Patiënten met netelroos voelen die pijn elke dag.”

De zomer is officieel begonnen, maar dat is niet voor iedereen een aangename periode. Niet in het minst voor mensen die lijden aan chronische netelroos. Om daar de aandacht op te vestigen, ligt er vrijdag, op de eerste zomerdag, een brandneteltapijt op het Heilig-Kruisplein in Elsene.

Terwijl je op het pad door het tapijt wandelt, zijn er korte tekstjes te lezen zoals ‘meer dan 50.000 Belgen kampen met chronische netelroos’. Netelroos is een huidziekte waarvan de pijn en jeuk vergelijkbaar zijn met die van een brandnetelsteek. “De pijn van een brandnetelsteek kent iedereen. Patiënten met netelroos voelen die pijn elke dag: jeukende bulten die komen en gaan, maanden aan een stuk. Soms veroorzaakt netelroos ook een pijnlijke zwelling in het gezicht,” vertelt dokter Martine Grosber. Zij is kliniekhoofd dermatologie in het UZ Brussel.

Moeilijke periode

Voor mensen met brandnetelroos zorgt de zomer voor nog meer problemen. De symptomen worden dan nog sterker door de warmte. “In de winter kun je evengoed netelroos hebben als in de zomer, maar in de zomer komt daar ook nog eens bij dat het zichtbaarder is doordat je lichtere kledij draagt. Dat is voor de patiënten dus een moeilijke periode”, vertelt Grosber.

Het tapijt heeft een dubbele functie. “Mensen die geen netelroos hebben, kunnen zo beter begrijpen hoe het voor de patiënten voelt," zegt de dermatologe. "Daarnaast is het ook de bedoeling dat mensen die nog geen diagnose hebben, het op die manier herkennen en sneller naar de dokter gaan. Het duurt soms lang voordat mensen de diagnose netelroos krijgen."

Niet alleen in Brussel, maar ook in Antwerpen is vandaag een neteltapijt te betreden. De actie werd op poten gezet door het farmaceutische bedrijf Novartis, verschillende dermatologen en Allergienet, Zij strijden allemaal dagelijks tegen netelroos.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?