20230621 1850 Verkiezingen Franstalig Bernard Clerfayt FDF bewerkt

| Minister Bernard Clerfayt (Défi), belast met Werk en Beroepsopleiding, Digitalisering, de Plaatselijke Besturen en Dierenwelzijn.

In Brussel is 84 procent van de administratieve procedures online beschikbaar

© Belga
28/08/2023

In het Brussels Gewest is 84 procent van de administratieve procedures online beschikbaar, tegenover 75 procent voor het Europese gemiddelde. Dat blijkt maandag uit een studie die Brussels minister van Digitalisering Bernard Clerfayt besteld heeft bij het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA).

Het Gewest scoort op de index van digitale economie en samenleving (DESI), gebruikt en ontwikkeld door de Europese Commissie om de digitale prestaties van de lidstaten te vergelijken, boven het Europese gemiddelde. Brussel behaalt 58 procent, ruim achter Denemarken (70 procent), maar voor op het gemiddelde van de EU-27 (51 procent).

Op het gebied van digitale overheidsdiensten zit het Brussels Gewest ook boven het EU-27-gemiddelde. 84 procent van de administratieve procedures voor burgers is online toegankelijk, tegenover 75 procent voor het Europese gemiddelde. En als we kijken naar diensten voor bedrijven, dan is 99 procent online toegankelijk, tegenover 85 procent op Europees niveau.

Een hoger percentage Brusselaars dan in de rest van België en de Europese Unie maakt gebruik van e-government. 68 procent van de Brusselaars doet een beroep op online overheidsdiensten, tegenover 66 procent in België en 64 procent in de EU-27.

Tot slot wordt in het Brussels Gewest 68 procent van de online administratieve formulieren vooraf ingevuld met persoonlijke gegevens van burgers of bedrijven uit verschillende authentieke gegevensbronnen.

"De cijfers tonen aan dat we op de goede weg zijn. Bovendien zal dankzij mijn nieuwe ordonnantie, Digitaal Brussel, die universele onlinetoegang zal bieden tot alle administratieve procedures, de Brusselaar nog meer kunnen profiteren van de voordelen van digitale technologie", aldus minister Clerfayt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni