| De Stalingradlaan, met op de achtergrond het Zuidpaleis.

Brussel breidt schadevergoeding uit voor winkeliers rond werf van metro 3

MVDH
22/05/2023

De bouw van de nieuwe metrolijn 3 en het bijhorende station Toots Thielemans verloopt met horten en stoten en dat is ook voor de omliggende winkeliers geen pretje. Het Gewest en Brussel Stad gaan daarom de perimeter waarbinnen handelaars op vergoedingen kunnen rekenen, uitbreiden.

“In afwachting van een beslissing over de voortzetting van de werf van metro 3, breiden Stad Brussel en het Gewest de schadevergoeding voor omliggende handelaars uit.” Dat staat in een persbericht maandag van Brussels schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (Défi).

Eerder werd al met Stad Brussel, Sint-Gillis en het Gewest afgesproken om onder meer een speciale premie voor de winkeliers die door de bouwwerkzaamheden worden getroffen, in te voeren. Daarbij werd ook een perimeter ingesteld voor ondernemingen die in aanmerking komen voor een verdubbelde premie. De maatregelen bleken echter ontoereikend, omdat heel wat winkeliers die last van de werken ondervonden nog niet op steun konden rekenen. Via een gemeentelijke verordening zullen zij van de Stad, met de steun van het Gewest, nu ook compensatiepremies ontvangen.

“Vier jaar is niet veel voor een project van deze omvang, maar dat geldt wel voor bedrijven die moeten omgaan met werken die hun vitrines verbergen, een verstoord verkeer, lawaai en stof”, aldus Maingain. “Daarom is besloten om nu maatregelen te nemen die rekening te houden met de realiteit en zo bedrijven te compenseren die eerder waren uitgesloten van de bonus of die nu toch sterker worden beïnvloed door de werken.”

Concreet voorziet het gemeentereglement, dat maandag op de gemeenteraad wordt gewijzigd, in een uitgebreide compensatieperimeter uitgebreid van de bouwplaats tot de handelaars van het Rouppeplein. Ook komt er een aanvullende forfaitaire bonus voor de winkeliers van het Zuidpaleis tegenover de toekomstige tunnel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni