Brussel Helpt van start: weg met de drempels

EDB
© BRUZZ
26/09/2022
Updated: 26/09/2022 14.16u

BRUZZ lanceert vandaag Brussel Helpt. Dat is de jaarlijkse solidariteitsactie van BRUZZ, in samenwerking met de Brusselse gemeenschapscentra. Dit jaar steunen we Kinumai, een initiatief dat mensen met een beperking helpt om hun stad te ontdekken.

Ons straatbeeld telt amper rolstoelgebruikers. Omdat onze steden doorgaans slecht toegankelijk zijn, blijven veel mensen met een beperking immers noodgedwongen thuis. Daar wil Kinumai iets aan doen. De vzw wil winkels en horeca toegankelijk maken met een handige oprijplaat én wil bovendien een netwerk van ‘verborgen’ toegankelijke toiletten zichtbaar en beschikbaar maken.

Kinumai – Oud-Grieks voor ‘ik beweeg’ – doet niet louter aan sensibiliseren, maar wil vooral pragmatische oplossingen voorstellen. De vzw werd in 2020 opgericht door twee vrienden. Het viel Geert Palmers en David Seffer op dat maar weinig locaties in Brussel rolstoelvriendelijk zijn. “En dat terwijl de plek vaak met enkele relatief eenvoudige ingrepen toegankelijk kan worden gemaakt,” vertelt Seffer, die zelf ook gebruik maakt van een rolstoel. “Wij proberen horeca en andere zaken te overtuigen van een eenvoudige oplossing als een oprijplaat. Die is mobiel en kan aan de drempel bevestigd worden wanneer nodig.”

Naast het aanbieden en promoten van oprijplaten, wil Kinumai een netwerk van toegankelijke toiletten in kaart brengen. “We willen blootleggen waar er toiletten zijn die rolstoeltoegankelijk zijn, bijvoorbeeld de wc’s in musea of in een zeldzame horecazaak. Deze zaken willen we er ook van overtuigen om rolstoelgebruikers toe te laten, zelfs als ze er niets consumeren.”

David Seffer, oprichter van Kinumai, over het leven als rolstoelgebruiker en de bedoeling van de actie.

Rolstoeltoegankelijk

Kinumai maakte al een twintigtal zaken in de Brusselse Vijfhoek rolstoeltoegankelijk met een oprijplaat en verwacht in het najaar van 2022 nog twintig bijkomende oprijplaten te kunnen installeren. Het finale doel van Kinumai is om meer rolstoelgebruikers in het straatbeeld en het dagelijkse leven te zien. “Hier is een mentaliteitswijziging voor nodig. We moeten aan een meer inclusieve manier van stedenbouw en stadsinrichting doen,” weet Seffer.

Om verder te sensibiliseren, is evenwel steun nodig. Met het verzamelde geld wil Kinumai een structuur uitbouwen die het initiatief toestaat om de werking op een duurzame manier uit te bouwen. Met de steun van Brussel Helpt wil Kinumai bovendien een gemeenschap van rolstoelgebruikers oprichten om nog sneller tot oplossingen te komen.

  • De droom van Kinumai steunen kan door op 26 november spaghetti te eten of zelf spaghetti te maken. Een spaghetti bestellen of je eigen spaghetti-etentje promoten, kan via www.brusselhelpt.be

Universal Design

Minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt ziet in dat er nog werk aan de winkel is: "Momenteel zijn we bezig met de bestaande infrastructuur aan te passen, maar we moeten evolueren naar een stad waar we niet meer moeten aanpassen wat er in het verleden verkeerd is gegaan. We moeten van in het begin rekening houden bij nieuwe infrastructurele projecten dat het project toegankelijk wordt voor iedereen, Universal Design heet dat."

David Seffer beaamt dat: "Het moet een algemene mindset worden, zodat iedereen optimaal gebruik kan maken van de openbare ruimte."

Brussel Helpt: 2022

Brussel Helpt steunt dit jaar Kinumai. Deze organisatie werd opgericht eind 2020 en ijvert voor een beter toegankelijke stad voor mensen met een mobiele beperking, vaak rolstoelgebruikers.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni