Brussel herdenkt Nelson Mandela

© PhotoNews
| De klokken van de Sint-Goedele en Sint-Michielskathedraal zullen woensdag luiden om de anti-apartheidsstrijd in Zuid-Afrika te gedenken

Nelson Mandela zou woensdag 100 jaar geworden zijn, als hij niet overleden was in december 2013. De stad Brussel herdenkt de iconische Zuid-Afrikaanse oud-president daarom woensdag op het Sint-Goedelevoorplein, in samenwerking met de Zuid-Afrikaanse ambassade. Ook verzetsheldin Albertina Sisulu wordt gehuldigd.

Nelson Mandela als 19-jarige in 1937
© RV
| Nelson Mandela, Zuid-Afrikaans staatsman en wereldwijd icoon, hier als 19-jarige in 1937. Hij stierf in 2013.

Mandela overleed op 95-jarige leeftijd, in december 2013. Hij was de eerste Zuid-Afrikaanse president na de afschaffing van de apartheid. Dit jaar zou de Nobelprijswinnaar voor de Vrede en symbool van de strijd tegen apartheid, zijn 100ste verjaardag hebben gevierd. Daarom eert de Federatie Nelson Mandela hem en brengen ze zijn vredesboodschap over aan de hele wereld. De stad Brussel heeft zich aangesloten om de voorziene herdenkingen in België door de ambassade van Zuid-Afrika mee te vieren.

Sinds het overlijden van Mandela werden onder meer een plein in Sint-Lambrechts-Woluwe en een sportcentrum in Neder-Over-Heembeek al naar hem vernoemd.

De huldiging start om 11 uur aan de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal, meldt de Stad Brussel maandag. "Ik ben zeer verheugd dat de Belgische beiaardier, Carl Van Eyndhoven, de taak heeft aanvaard om het Zuid-Afrikaanse nationale volkslied en andere Zuid-Afrikaanse liedjes op deze uitzonderlijke dag te spelen”, legt schepen van Cultuur Karine Lalieux (PS) uit.

Om kwart voor twaalf wordt de herdenking verdergezet aan het standbeeld van Manneken Pis, die voor de gelegenheid in een kostuumpje van Nelson Mandela zal zijn uitgedost. De officiële Zuid-Afrikaanse delegatie wordt vanaf de middag in het stadhuis ontvangen.

Albertina Sisulu

Niet alleen in Brussel luiden de klokken woensdag Zuid-Afrikaans. Op vraag van de internationale carillonfederatie zijn beiaardiers van over de hele wereld gevraagd om het Zuid-Afrikaanse volkslied te spelen, ter nagedachtenis van Mandela.

“Het is belangrijk om hulde te brengen aan deze man die de geschiedenis heeft getekend, en om zijn lange strijd tegen ongelijkheid en onderdrukking te gedenken”, zegt schepen van Cultuur Lalieux.

Ook Albertina Sisulu, een anti-apartheidsactiviste die in 2011 overleed, zal bejubeld worden door beiaarden wereldwijd. Mandela wordt de komende tijd nog op andere plekken herdacht. Zo wijdt het hoofdkwartier van de VN in New York een fototentoonstelling aan zijn strijd tegen apartheid.

Albertina Sisulu
© Dumelangnews.co.za
| Albertina Nontsikelelo Sisulu, de 'moeder van de natie', was een van de belangrijkste leiders van het Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsverzet. Zij wordt woensdag wereldwijd herdacht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?