De kopie van het ruiterstandbeeld van Leopold II van Thomas Vinçotte in het KMKG

| De kopie van het ruiterstandbeeld van Leopold II van Thomas Vinçotte in het KMKG.

Brussel wil koloniale monumenten 'contextualiseren'

© Belga
29/06/2023

Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Ans Persoons (Vooruit) en federaal staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS) lanceren samen met federaal minister voor Beliris Karine Lalieux (PS) de eerste concrete maatregelen om de Brusselse openbare ruimte en de federale wetenschappelijke instellingen te dekoloniseren. ​Zo maken ze donderdag bekend.

De federale overheid en het Brussels Gewest werken samen aan verschillende initiatieven. Het gaat enerzijds om de verdere analyse van de collecties in het Africa Museum en de lancering van een oproep om het standbeeld van Leopold II in het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis te contextualiseren.

Het AfricaMuseum breidt het onderzoek naar de herkomst van voorwerpen uit het koloniale verleden uit. Hiervoor werd een budget van 2,3 miljoen euro vrijgemaakt. De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis lanceren met het Brussels Gewest en BELSPO een projectoproep voor kunstenaars en curatoren voor de contextualisering van het ruiterstandbeeld van Leopold, een origineel werk in gips van het ruiterstandbeeld van Leopold II door Thomas Vinçotte (1850-1925), waarvan een definitieve bronzen versie op het Troonplein werd geplaatst.

Actieplan

Anderzijds wordt samengewerkt voor de concretisering van drie acties uit het Brusselse actieplan voor de dekolonisatie van de openbare ruimte. Hiervoor wordt, in samenwerking met Beliris, een projectoproep gelanceerd. Daarvoor stellen het Gewest en Beliris 200.000 euro ter beschikking.

Het gaat om de haalbaarheidsstudie van urban.brussels voor een centrum voor documentatie, debat, evenementen en tentoonstellingen over het koloniale thema in Brussel en België in een internationale context. Het centrum zou onderdak vinden in het Lever House in de Koningsstraat.

Voorts onderzoekt urban.brussels de mogelijke pistes voor de oprichting van een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Belgische kolonisatie van Congo, Rwanda en Burundi. Tot stot worden de mogelijkheden voor de oprichting van een centrale gewestelijke opslagplaats geanalyseerd waar koloniale standbeelden en andere koloniale monumenten die uit de openbare ruimte worden verwijderd, worden ondergebracht.

Donkere bladzijde

"Het koloniale verleden van België is nog steeds heel aanwezig in de openbare ruimte in onze hoofdstad. Denk maar aan standbeelden, straatnamen en tal van gebouwen en plaatsen. Die koloniale periode is een donkere bladzijde uit onze geschiedenis die we nu eindelijk samen een plaats gaan geven. Het dekolonisatieplan van de Brusselse regering zal de leidraad vormen hiervoor en voorziet 14 concrete acties om koloniaal erfgoed van context te voorzien, aan te passen of weg te nemen", stelt Brussels staatssecretaris Ans Persoons.

"Een kopie van het gekende ruiterstandbeeld van Leopold II domineert vandaag de Grote Narthex van het Koninklijke Museum voor Kunst- en Geschiedenis in het Jubelpark", zegt federaal staatssecretaris Thomas Dermine. "Op 30 juni, de verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo, lanceer ik deze oproep voor kunstenaars om dit standbeeld te contextualiseren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Ans Persoons , dekolonisatieplan , Alexandre Dermine , Karin Lalieux

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni