Brussel plant 16.000 bomen per jaar in het Zoniënwoud (en kapt er 7.205)

© Photonews

Brussel Leefmilieu trekt ten strijde tegen de effecten van klimaatsverandering in het Zoniënwoud door jaarlijks 16.000 jonge bomen in het bos te planten. Helaas zien ze zich dit jaar ook genoodzaakt om 7.205 bomen te kappen om het bos weerbaarder te maken.

Het is al langer geweten dat het Zoniënwoud te kampen heeft met een monocultuur in de aanwezige flora. Om dat tegen te gaan en de gevolgen van de extreme weersomstandigheden in de hand te houden heeft Brussel Leefmilieu een nieuw bosmanagement plan opgesteld.

In dat plan wordt gefocust op de aanplanting van jonge, inheemse bomen die beter bestand zijn tegen de klimaatopwarming zoals de haagbeuk, kleinbladige lindebomen en wintereiken. Naast aanplanten, ziet Brussel Leefmilieu zich ook genoodzaakt om meer dan 7.000 bomen om te kappen.

“Om het bos te herstellen, te onderhouden en de veiligheid te garanderen moet er gekapt worden,” zegt Sylvie Clara van Leefmilieu Brussel aan de krant La Libre Belgique, “maar het oppervlakte aan bebost gebied neemt niet af.”

Eind juli vroeg het ‘Collectif pour les Arbres et la Biodiversité’ nog om de komende drie jaar geen enkele boom meer te kapen. Het lijkt er echter op dat Brussel Leefmilieu deze vraag naast zich neer legt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?