Eerste Minister Sophie Wilmès (MR) op de persconferenatie na de Nationale Veiligheidsraad van 23 september 2020

| Eerste Minister Sophie Wilmès (MR) op de persconferenatie na de Nationale Veiligheidsraad van 23 september 2020.

Brussel schaft algemene mondmaskerplicht af

© BRUZZ
23/09/2020
Updated: 23/09/2020 15.11u

Ook in Brussel geldt vanaf 1 oktober geen algemene mondmaskerplicht meer. Een mondmasker moet je wel nog dragen als de afstand niet gegarandeerd kan worden, zoals bijvoorbeeld op het openbaar vervoer. De veelbesproken bubbel van vijf wordt vervangen door een nieuw systeem. Op dit moment adviseren experts dat iedereen afzonderlijk per maand nauw contact mag hebben met maximaal vijf mensen.

Dat werd beslist door de Nationale Veiligheidsraad, die woensdagochtend opnieuw samenzat om de nieuwe coronamaatregelen te bespreken. De veiligheidsraad vraagt aan de lokale autoriteiten om geen algemene mondmaskerplicht meer te hanteren. Ook Brussel zal de algemene mondmaskerplicht vanaf 1 oktober afschaffen, bevestigt minister-president Rudi Vervoort (PS) aan onze redactie. Het mondmasker blijft wel onverkort verplicht op het openbaar vervoer, in winkels en in bioscoopzalen.

De Brusselse gemeenten zullen meer beperkende maatregelen kunnen nemen in drukke gebieden met veel verkeer, maar het Gewest zelf zal ze dus niet opleggen. Maandag zitten de verschillende burgemeesters samen om te bepalen op welke plaatsen mondmaskers nog verplicht zullen blijven. Vincent De Wolf (MR), burgemeester van Etterbeek, geeft nu al aan opnieuw dezelfde maatregelen in te willen voeren als voor de algemene mondmaskerplicht. Dat wil zeggen dat het dragen van een mondmasker verplicht zou blijven in de Tongerenstraat en op de Waversesteenweg.

Nauw contact met vijf personen per maand

De veelbesproken bubbel van vijf wordt vervangen door een nieuw systeem met een referentiecijfer op basis van de gezondheidssituatie. Op dit moment adviseren experts dat iedereen afzonderlijk - dus niet langer per gezin - per maand nauw contact mag hebben met maximaal vijf mensen. Nauw contact omschrijft Wilmès als "fysiek dicht bij iemand zijn die geen huisgenoot is voor langer dan vijftien minuten en zonder afstand van 1,5 meter en zonder masker."

Verder mag je zoveel mensen zien als je wilt, zolang je de afstands- en hygiëneregels goed volgt, maar het mogen er niet meer dan tien tegelijk zijn.

"Een isolatieperiode van veertien dagen is vaak moeilijk houdbaar"

Premier Wilmès (MR)

Eerste Minister Sophie Wilmès (MR) op de persconferenatie na de Nationale Veiligheidsraad van 23 september 2020

De regels die al voor de horeca golden, zullen voortaan ook gelden voor professioneel georganiseerde evenementen, zoals feesten en recepties. Er zal geen limiet meer bestaan met betrekking tot het aantal gasten, maar er mogen maximaal tien mensen aan dezelfde tafel zitten. Voor privé-georganiseerde evenementen blijft de limiet op 10 personen liggen.

Quarantaine

Premier Wilmès (MR) kondigt daarnaast een nieuw quarantainesysteem aan. "Een isolatieperiode van veertien dagen is vaak moeilijk houdbaar," klinkt het. De Risk Management Group (RMG) stelt voor om vanaf 1 oktober de quarantaineperiode te beperken tot zeven dagen. Als de daaropvolgende test negatief is, en je hebt geen symptomen, dan mag de quarantaine beëindigd worden. Als na de coronatest blijkt dat je positief bent, blijft de quarantaine van een week gelden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , nationale veiligheidsraad , bubbel van vijf , premier Sophie Wilmès , besmetting coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni