Studentenkot huisvesting universiteit hogeschool kot

| Studentenkoten en studio's te huur.

Brussel versoepelt opzegtermijnen private huurders en studenten

TRO
© BRUZZ
16/04/2020

Private huurders wiens opzegtermijn afloopt tijdens de huidige coronamaatregelen, mogen in hun woning blijven tot de maatregelen zijn opgeheven. De opzegtermijn voor studentenkoten wordt dan weer met een maand ingekort. Staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) heeft van de Brusselse regering goedkeuring gekregen om die aanpassingen in de huisvestingscode tijdelijk door te voeren.

Huurders van private woningen kunnen voorlopig niet uit hun woning gezet worden wanneer hun huurovereenkomst afloopt. Op die manier hoopt de Brusselse regering tegemoet te komen aan huurders wiens huurovereenkomst eindigt net voor of tijdens de zachte lockdown die momenteel van kracht is om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zij kunnen momenteel immers geen nieuwe woning zoeken. In sommige gevallen is het ook onmogelijk om op dit moment te verhuizen.

"Door de uitzonderlijke gezondheidscrisis waarmee we te maken hebben, kunnen huurders in zeer moeilijke situaties terechtkomen", legt Ben Hamou uit. "Er moeten dus even uitzonderlijke maatregelen genomen worden wat betreft de regeling van het einde van de huurovereenkomst, om eventuele rechtsonzekerheid weg te nemen en de Brusselse huurders in moeilijkheden te beschermen en te ondersteunen.”

Over wat er gebeurt om nieuwe huurders tegemoet te komen die verwacht hadden te kunnen intrekken in een woning die nu langer bewoond zal blijven door de vorige eigenaar, wordt niets gecommuniceerd.

Studentenkoten

Daarnaast wordt het voor huurders van studentenkoten op de private huurmarkt, die vaak met kortlopende contracten werken, mogelijk om de opzegtermijn te verkorten tot een maand. Veel studenten zijn, ook op verzoek van onderwijsinstellingen, teruggekeerd naar hun ouders waardoor de koten onbewoond blijven. Ondertussen moeten zij wel huur betalen. De VUB stelde huurders van koten van de universiteit eerder al vrij van het betalen van een maand huur.

Zowel de gewone huurders als de huurders van studentenkoten dienen uiteraard wel gewoon huur te betalen zolang zij de woning officieel bewonen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Economie, corona, coronavirus, coronacrisis, Nawal Ben Hamou

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni