Brussel versterkt sterilisatiebeleid in strijd tegen overbevolking katten

© Belga
01/09/2022

Brusselse minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt scherpt zijn sterilisatiebeleid voor katten aan omdat de overbevolking van de dieren in het Brussels Gewest nog altijd een probleem is, ondanks de sterilisatieplicht van 2018.

Het aantal katten in de straten van Brussel lijkt de voorbije jaren niet te zijn afgenomen. Daardoor zijn katten al lange tijd de meest voorkomende diersoort in de Brusselse asielen. In 2021 werden 3.600 katten en 850 honden opgevangen in de dierenasielen.

Door plaatsgebrek hebben de asielen soms geen andere keuze dan hun toevlucht te nemen tot euthanasie. Om dit fenomeen in te dijken, werd in het Brussels Gewest in 2018 sterilisatie verplicht gesteld voor alle katten vanaf de leeftijd van 6 maanden.

Maar toch blijkt slechts 1 op de 5 katten die in de asielen terechtkomt, gesteriliseerd. Daarom heeft minister Clerfayt beslist dat elke kat die in een asiel verblijft, gesteriliseerd moet worden vooraleer hij aan zijn eigenaar wordt terugbezorgd.

Daarnaast moeten alle katten die in het Brussels Gewest verblijven, geïdentificeerd wordt. Momenteel geldt de identificatieplicht alleen voor katten die na 1 november 2017 werden geboren, of na die datum werden geschonken of verkocht.

Tot slot kunnen asielen voortaan weeskittens vanaf acht weken ter adoptie aanbieden, terwijl dat vroeger 13 weken was.

"Tegen de overbevolking van katten is er maar één oplossing: sterilisatie. Door de huidige maatregelen te versterken en aan te vullen, wil ik zorgen voor een beter beheer van de kattenpopulatie. Op dit moment zijn zij immers de eerste slachtoffers van deze overbevolking", stelt Bernard Clerfayt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, dieren, Bernard Clerfayt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni