Brussel verstrengt verbod op ponycarrousels

© PhotoNews
| Bernard Clerfayt (Défi), Brussels minister, belast met werk, beroepsopleiding en digitalisering.

De Brusselse regering heeft donderdag het verbod op ponycarroussels verstrengd. Dat was volgens minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (DéFI) nodig omdat de regelgeving werd omzeild. Sinds 2019 is het in het Gewest verboden om pony's in te zetten op kermissen, maar de ponycarrousels bleken sindsdien ook op te duiken op markten en rommelmarkten, en werd het verbod ook omzeild door muilezels te gebruiken.

"De huidige wetgeving bood onvoldoende bescherming voor paardachtigen en is trouwens gemakkelijk te omzeilen door de pony's te vervangen door ezels of door naar een andere plaats dan een kermis te trekken. We moeten ons ervan bewust zijn dat deze dieren, voor publieksvermaak, in cirkels rondwandelen totdat ze uitgeput en verveeld zijn", betreurt minister Clerfayt.

Het nieuwe ontwerp van ordonnantie, dat nog door de Raad van State en het Parlement moet worden goedgekeurd, verbiedt carrousels op welke plaats dan ook en de ritten van alle paardachtigen tijdens verschillende soorten evenementen: kermissen, rommelmarkten, braderijen, markten en manifestaties.

Sinds 1 januari 2019 mochten pony's niet meer ingezet op kermissen, maar dat verbod bleek een aantal lacunes te vertonen. Zo waren er nog steeds ponycarrousels te vinden op markten, rommelmarkten of welke andere plaats dan ook, terwijl het welzijn van deze dieren op dezelfde manier in gevaar wordt gebracht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?