Brussel vooralsnog geen broeihaard, aldus VUB-professor Devroey

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 17 juli 2020
Updated: 17-07-2020 - 17:14

De jongste cijfers van Sciensano lijken een tweede golf van het coronavirus in ons land aan te kondigen. Volgens professor Dirk Devroey, voorzitter van de vakgroep Huisartsgeneeskunde aan de VUB, doet het Brussels gewest het relatief goed in vergelijking met andere gebieden. "Lokale besturen moeten controleren of de coronamaatregelen nageleefd worden."

Meer dan een maand geleden lanceerde de Vrije Universiteit Brussel (VUB) een online tool die per gemeente de evolutie van het aantal besmettingen weergeeft. De tool maakt gebruik van de gegevens van Sciensano, en geeft de actuele evolutie weer.

"Op basis van de cijfers voor donderdag kunnen we vaststellen dat het Brussels gewest het nog relatief goed doet in vergelijking met andere gebieden," stelt professor Devroey. "Op donderdag werden er in Brussel negentien nieuwe besmettingen vastgesteld. In de stad Antwerpen, met slechts half zoveel inwoners als Brussel, werden er donderdag 46 nieuwe besmettingen geteld."

Op het niveau van de Brusselse gemeenten zijn geen enorme verschillen waar te nemen. "Jette, Brussel-Stad, Koekelberg en Schaarbeek telden donderdag drie nieuwe besmettingen, in andere gemeenten waren het er minder of geen," aldus Devroey.

Lokale besturen

Volgens Devroey geven de cijfers vooral weer dat er een aantal lokale broeihaarden zijn in het zuiden van West-Vlaanderen en in Antwerpen. "Beide regio's hebben al wekenlang de hoogste cijfers," klinkt het.

"Dag na dag zijn er lokale broeihaarden vastgesteld. Mijn boodschap aan de lokale besturen daar is dat zij eens in hun gemeenten kijken of de coronamaatregelen er goed worden nageleefd."

Het gemiddelde aantal coronabesmettingen gedurende de voorbije zeven dagen, stijgt fors. Volgens experten kondigen die cijfers mogelijk een tweede golf van de epidemie in ons land aan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?