Brussel wil federale regering laten betalen voor migrantenopvang

© Ivan Put
|

Voor het tweede jaar op rij verlengt het Brussels Gewest de opvangmogelijkheden buiten de winterperiode, ook voor daklozen zonder papieren. De factuur wil Brussels minister Céline Fremault (CDH), bevoegd voor hulp aan personen, naar de federale regering doorschuiven.

“Dit jaar merkten we een toename van het aantal daklozen rond 1 mei,” vertelt Fremault in een interview met La Dernière Heure. “Het zijn vooral vrouwen en kinderen. Daarom hebben we beslist om onze opvangcapaciteit te verhogen en de opvang te verlengen. We zijn altijd duidelijk geweest tegenover de federale regering: wij deden het werk in haar plaats. In Brussel laten we niemand op straat achter,” aldus Fremault.

De minister stapt naar het Overlegcomité tussen de verschillende regeringen.

Eerder had minister Pascal Smet (SP.A) ermee gedreigd naar de rechter te stappen om de federale regering te laten betalen voor de opvang.

De stijging van het aantal daklozen in Brussel, waar ook transitmigranten bij horen, heeft volgens de Brusselse regering te maken met “het falend asielbeleid van de federale regering. Daar kan het Brussels Gewest niet verantwoordelijk voor worden gesteld,” klonk het.

Fremault roept nu het Overlegcomité samen. De Brusselse regering wil de federale regering laten opdraaien voor de kosten. Prijskaartje: 2,2 miljoen euro.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) herhaalde via Twitter zijn eerdere positie: “Ik dacht het niet.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?