Brussel zet zich schrap voor betoging 'gele hesjes'

© Kevin Van den Panhuyzen
| De ordediensten maken zich op voor een woelige zaterdag.

De politie en Brussels burgemeester Philippe Close (PS) maken zich op voor een woelige zaterdag. De fluohesjesbeweging, een burgerprotest dat in Belgiƫ en Frankrijk op straat komt tegen het regeringsbeleid, heeft via sociale media opgeroepen om te komen betogen. "We gaan alles kapot maken", klinkt het.

De zenuwen staan strak gespannen bij de politie. Na de uit de hand gelopen betoging van de protestbeweging van de gele hesjes op vrijdag, toen onder andere een politiecombi in brand werd gestoken, zijn de ordediensten op het ergste voorbereid.

Wat dat ergste precies is, weet niemand. Het kabinet van Brussels burgemeester Philippe Close (PS) en de politie hebben geprobeerd om met de betogers in contact te komen, maar dat is niet gelukt.

De beweging is niet strak georganiseerd, waardoor niemand precies weet wat er zaterdag zal gebeuren. Zeker is dat er geen toestemming is aangevraagd.

"We hebben de betoging dus niet goedgekeurd maar ook niet afgekeurd," klinkt het bij burgemeester Close. "We zullen alles minuut per minuut monitoren."

Kapot

Monitoren is ook het codewoord dat politiewoordvoerder Ilse Van de Keere gebruikt. De politie houdt de gele hesjes-beweging in de gaten via sociale media. Daar circuleren opruiende filmpjes van betogers.

Een van hen roept op tot geweld. "Het heeft geen zin om met vredevolle bedoelingen te komen, il ne faut pas venir en mode pacifique," roept een gemaskerde man op de sociaalnetwerksite Facebook. "We gaan alles kapotslaan." Daarna volgen enkele smerige verwijten en opmerkingen aan het adres van burgemeester Close. "We gaan heel Brussel kapot maken."

Gary Ducran, een prominent lid van de protestbeweging, is in hetzelfde filmpje minder fel. Maar hij roept ook op om massaal naar Brussel te komen. "We moeten tonen dat de beweging niet dood is," zegt hij.

Ingrijpen waar nodig

De ordediensten lijken voorbereid op het ergste. "We hebben samengezeten met alle Brusselse politiezones, met burgemeester Close en met de federale politie," klinkt het bij de lokale politie. "Het spreekt voor zich dat we met veel zullen aanwezig zijn op het terrein."

Toch klinkt er verzoenende taal. "We hebben alle begrip voor mensen die op straat willen komen om hun mening te uiten. Maar het moet ordelijk gebeuren. Het is evident dat we zullen ingrijpen als de openbare orde in het gedrang komt. We zien het natuurlijk liever anders."

De politie wil eerst onderhandelen met de betogersgroepen, om hen gecontroleerd te doen betogen. "Maar afhankelijk van hun houding zal er wel ingegrepen worden indien nodig," zegt Van de Keere nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?