1727 BEELD Erasmusziekenhuis

| protest aan het Erasmusziekenhuis

Brusselaar lanceert vakbond voor verplegers: ‘Traditionele vakbonden zijn ons vergeten’

KVDP
© BRUZZ
14/11/2020

Volgende week wordt Union4u, een nieuwe vakbond voor verpleegkundigen, voorgesteld, meldt De Morgen. Brusselaar Christian Toumpsin is een van de oprichters. “De traditionele vakbonden zijn ons vergeten.”

Sinds 1982 werkt Christian Toumpsin (59) als verpleegkundige, de laatste dertig jaar voornamelijk op intensieve zorgen, en vandaag in het ziekenhuis Saint-Luc. De laatste jaren zag de Brusselaar de werkomstandigheden van verpleegkundigen achteruitgaan. “Dat is begonnen in 2008, met de financiële crisis. Sindsdien werd er jaar na jaar bespaard op de zorg”, zegt Toumpsin aan BRUZZ. Minder personeel en een hogere werklast waren de gevolgen, zegt hij. “De coronacrisis heeft de bestaande problemen waar verplegers mee kampen alleen maar versterkt.”

“Het verpleegkundig personeel is het beu dat er niet naar hen geluisterd wordt”, gaat de Brusselaar verder. Dat het verpleegkundig personeel boos is, moeten de verschillende protestacties die de voorbije weken hebben plaatsgevonden aantonen. Bij de Iris-ziekenhuizen dienden de vakbonden afgelopen week een stakingsaanzegging in. Maar volgens Toumpsin vertegenwoordigen de drie traditionele vakbonden het verpleegkundig personeel niet.

“Vorige week gaf een vakbondsafgevaardigde nog een interview in het journaal over de non-profit. Geen enkele keer heeft hij het over de verplegers gehad”, vertelt Toumpsin. “De traditionele vakbonden gebruiken het beeld van het verpleegkundig personeel dat moe is vaak om meer middelen te krijgen van de overheid. Als die middelen er dan zijn, gaan die niet allemaal naar de verplegers, maar vindt de vakbond dat het geld verdeeld moet worden met andere beroepscategorieën. Bij de vakbonden heerst het dogma dat iedereen tezamen geholpen moet worden, met als gevolg dat wij aan de kant worden geschoven.”

Christian Toumpsin

| Christian Toumpsin, Brussels verpleger en medeoprichter van beroepsvakbond Union4u

Meer handen, meer loon

“De traditionele vakbonden zijn ons vergeten”, meent de Brusselse verpleger. Hij richtte daarom Union4u op, een beroepsvakbond voor verplegers. Die wordt volgende week officieel voorgesteld, weet De Morgen. “Dit moet een nationale vakbond worden die onafhankelijk is van de andere bonden, zoals ook de politie en het leger dergelijke vakbonden hebben.” Volgens Toumpsin hebben “duizenden” collega’s al interesse getoond. “We willen op drie maanden tijd 5.000 leden aantrekken. Als dat niet lukt, gaan we er ook niet mee door, want dan kan je toch niet wegen op het beleid.”

Union4u heeft drie concrete eisen: meer personeel, meer loon en een betere vertegenwoordiging in adviesraden en beheersstructuren die een impact hebben op het werk van verpleegkundigen. “We willen dat de verhouding tussen het aantal patiënten per verpleger verbeterd wordt, zoals onder meer in Californië gebeurd is. Daar mag elke verpleger niet meer dan twee patiënten behandelen. Zoiets willen we hier ook, want dat verbetert de kwaliteit van de zorg”, zegt Toumpsin.

Niet-gekwalificeerd personeel inzetten voor verpleegkundige taken, zoals mogelijk wordt gemaakt met een wet die begin deze maand werd goedgekeurd, is een slecht idee, vindt Toumpsin. “Voorlopig houden de verplegers het vol, ondanks alle moeilijkheden. Er zijn nog enkele reserves onder het verpleegkundig personeel. Dat iemand onze taken kan uitvoeren met een korte opleiding, terwijl onze opleiding vier jaar duurt, is onaanvaardbaar”, zegt hij. “De wet die dat toelaat, is eigenlijk al heel oud. Het ging om een wet die voorzien was voor uitzonderlijke situaties, zoals in oorlogstijden. Als de regering dit nu wil, dan moet ze maar de noodtoestand afkondigen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , zorgsector , verpleegkundige

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni