| De stad Fier in Albanië, waar de elektrische fiets werd teruggevonden

Brusselaar vindt gestolen fiets in Albanië dankzij app

EDB
© BRUZZ
28/10/2019
Updated: 28/10/2019 14.37u

Een Brusselaar wiens Cowboy-fiets gestolen werd, vond zijn stalen ros terug in Albanië dankzij de applicatie Find My Bike. Momenteel wordt bekeken hoe de fiets naar Brussel kan terugkeren. “Ik had de hoop opgegeven tot de app plots aangaf waar mijn fiets was.”

Het is een bijzonder verhaal, geeft ook Denis Hacquin, eigenaar van een elektrische Cowboy-fiets, toe. “Ongeveer een maand geleden werd mijn fiets, die nochtans binnen stond en vastgemaakt was aan de muur, gestolen in Elsene. Ik diende klacht in bij de politie en zij stelden de diefstal vast,” vertelt Hacquin aan BRUZZ.

“Maar daarna verliep alles tergend traag. Dagen gingen voorbij zonder dat er bericht kwam van de politie. Ik had de hoop opgegeven tot de functie Find My Bike in de app van Cowboy plots aangaf dat mijn fiets zich in Boedapest bevond, en niet veel later in het Albanese dorp Fier,” vervolgt Hacquin.“Ik bezorgde die informatie aan de politie, maar opnieuw duurde het weken vooraleer ze me contacteerden. Dus postte ik een bericht op internetforum Reddit. Toen ging de bal aan het rollen.”

"Voor het verhaal zou het natuurlijk mooi zijn als ik hem daar ga halen, maar het zou fijn zijn mochten we een goedkopere manier vinden"

Denis Hacquin, bijna ex-eigenaar van een Cowboy-fiets

Meteen kreeg Hacquin heel wat reacties van Albanezen die hem wilden helpen, waaronder iemand die hem uitlegde hoe hij een mail naar het kabinet van de Minister van Binnenlandse Zaken van Albanië kon sturen. “Ik stuurde die mail, en de dag nadien hadden ze mijn fiets bevrijd. Zo snel kon het gaan.”

Momenteel bekijkt Hacquin samen met de afgevaardigden van de eerste minister hoe zijn fiets opnieuw in Brussel kan geraken. Die staat op dit moment in het lokale politiecommissariaat. “Voor het verhaal zou het natuurlijk mooi zijn als ik hem daar ga halen, maar het zou fijn zijn mochten we een goedkopere manier vinden.”

Cowboy fiets

Het type fiets van Cowboy dat gestolen werd.

Gps

Volgens Tanguy Goretti, één van de oprichters van e-bikeproducent Cowboy, bewees de functie - die deel uitmaakt van de app waarmee de Cowboy-fiets wordt bediend - al meerdere keren zijn nut. “In de fiets zit een gps ingebouwd die via de app gelokaliseerd kan worden,” legt hij uit aan BRUZZ. “Eén keer dat je dichterbij komt, laat ons zeggen binnen een straal van 50 meter, gaat het systeem over naar een vorm van bluetooth waarbij aangegeven wordt hoe ver je je nog van je doel bevindt.”

Van de 45 fietsen die sinds 2018 gestolen werden, zijn op die manier 30 fietsen teruggevonden volgens Goretti. “Enkel als de fietsen meteen in een ruimte werden gestopt waar het gps-signaal gedempt werd, of als de fiets zich erg snel heel ver bevond, was het niet mogelijk om de tweewielers terug te halen.”

Niet enkel bij Cowboy

Je fiets terugvinden via een gps-signaal kan trouwens niet enkel bij Cowboy. Een lezer met speed pedelec van het merk Strömer meldt hoe zijn fiets zondagnacht werd gestolen in Diegem. Dankzij het gps-signaal kon de fiets een dag later gelokaliseerd worden. Eerst was de plaatsaanduiding te vaag, maar toen de tweewieler een dag later in Koekelberg opdook in beweging, kon de politie de fiets wél lokaliseren. De lezer heeft zijn fiets ondertussen terug, zonder schade.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Elsene , Samenleving , Mobiliteit , cowboy , find my bike , Albanië , Tanguy Goretti , Denis Hacquin , gps

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni