Reizigers in het Zuidstation.

Brusselaars opnieuw klaar om te reizen: Franse zon is favoriet

© Belga - BRUZZ
11/07/2021

De reiskriebels zijn terug: twee derde van de Belgen is van plan om deze zomer op reis te gaan, zo blijkt uit cijfers van Toerisme Vlaanderen. Al zoeken Brusselaars het niet te ver: die trekken voornamelijk naar Frankrijk én Vlaanderen.

De twijfel om te reizen ebt langzaamaan weg: terwijl in de zomer van 2020 nog 44 procent van de Belgen besloot thuis te blijven, is dat dit jaar slechts 17 procent. Dat concludeert Toerisme Vlaanderen uit een bevraging van 1.749 Belgen die de afgelopen drie jaar minstens eenmaal op reis gingen.

Twee derde van de ondervraagden is vastberaden op reis te gaan, bijna een op vijf neemt nog een afwachtende houding aan. “Het doet echt deugd om te zien dat de reishonger weer terug is”, reageert Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA).

Staycation

Over het algemeen kunnen vooral Vlaanderen en Frankrijk de harten van de Belgische reiziger bekoren. In Brussel kiest 25 procent voor Frankrijk en 19 procent voor Vlaanderen.

Toch zijn er verschillen per gewest: vooral de Vlaming kiest voor een vakantie in eigen land. Zo’n 25 procent blijft zelfs binnen het eigen gewest, terwijl Frankrijk slechts 14 procent van de voorkeuren krijgt. In Wallonië kan de zuiderbuur op nog meer populariteit rekenen dan in Brussel: 33 procent kiest voor de Franse zon, 19 procent reist binnen eigen gewest en 17 procent trekt naar Vlaanderen.

Veiligheid eerst

De coronacrisis heeft niet alleen de keuze voor de bestemming van Belgische reizigers beïnvloed. Iets meer dan de helft van de Belgen vindt gezondheid en veiligheid belangrijker dan vroeger. Voor 48 procent is ontspanning nu belangrijker dan voor corona. Comfort en betaalbaarheid scoren hoog bij 35 procent.

"Dat ontspanning en comfort zo vaak genoemd worden, lijkt erop te wijzen dat voor veel mensen reizen een manier is om de zorgen van het afgelopen jaar achter zich te laten", verklaart Demir.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni