Brussels Airport neemt voorlopig geen maatregelen tegen coronavirus

© Brussels Airport
|

Brussels Airport neemt op dit moment geen maatregelen om de import van het coronavirus tegen te gaan. Omdat Brussel sowieso geen rechtstreekse vluchten heeft met het getroffen gebied en China doortastende maatregelen neemt, zijn die niet nodig. “Al volgen we de situatie wel op de voet.”

Brussel heeft een rechtstreekse vlucht met Peking, Shenzen en Hongkong, maar die steden liggen op meer dan 1000 kilometer van Wuhan, waar de mysterieuze longziekte is uitgebroken. Daardoor zijn screenings bij aankomst nu niet nodig.

“We volgen hierin de richtlijnen van de FOD Gezondheid”, zegt Nathalie Pierard, woordvoerder van Brussels Airport aan BRUZZ. “Maar als die wel nodig zijn, dan kunnen we heel snel de procedure ontplooien, iets wat we vroeger al deden bij andere virussen zoals het ebola-virus."

Die maatregelen zijn dan bijvoorbeeld een quarantaineruimte, of het meten van de temperatuur van de passagiers.

Chinese doortastendheid

“Al leveren die screenings bij aankomst sowieso weinig tot niks op”, zegt Jan Eyckmans van de FOD Gezondheid. “De screening van vertrekkende passagiers uit China gebeurt immers zeer grondig, met thermische camera’s die de temperatuur van de passagiers meten. Mensen die symptomen vertonen, worden meteen uit de rij geplukt.”

De kans is dus klein dat de passagier tussen vertrek en aankomst symptomen begint te vertonen. “Het slachtoffer in Amerika werd ook pas na vier dagen ziek”, aldus Eyckmans.

Daarenboven heeft China alle vliegverkeer uit het getroffen gebied stilgelegd. “Daardoor daalt ook nog eens de kans op besmetting via Parijs, Londen of Rome, of via andere tussenstops in Azië of daarbuiten”, zegt Eyckmans. "Voor ons land is de kans op besmetting vrij beperkt."

Deze donderdag zit het Emergency Committee van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opnieuw samen, om na te gaan of extra maatregelen nodig zijn. Het aantal besmettingen van het coronavirus is ondertussen opgelopen tot 620.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?