Rudi Vervoort (PS), Brussels minister-president

| Rudi Vervoort (PS), Brussels minister-president.

Brussels Gewest lanceert loket voor tijdelijke gebruiksbestemmingen

© Belga
23/03/2023

Citydev.brussels en perspective.brussels lanceren het gewestelijk loket voor tijdelijke gebruiksbestemmingen om eigenaars en projectdragers te ondersteunen en wegwijs te maken. Dat meldt Brussels minister-president Rudi Vervoort donderdag.

Tijdelijk gebruik van sites en gebouwen zit in het Brussels Gewest in de lift. Het Gewest beseft dat tijdelijk gebruiksprojecten een katalysator voor innovatie en stadsontwikkeling zijn, en komt daarom met een loket voor tijdelijke gebruiksbestemmingen, dat gecoördineerd wordt door perspective.brussels en citydev.brussels.

Bij zo'n tijdelijk gebruik kunnen projectdragers met de meest uiteenlopende achtergronden hun activiteiten uittesten, eigenaars vermijden dat hun vastgoed blijft leegstaan of gekraakt wordt, én tijdelijke invullingen kunnen hele wijken nieuw leven inblazen.

Omdat ze het belang van tijdelijk gebruik inzag, besloot de Brusselse regering in juli 2021 om een loket voor tijdelijke gebruiksbestemmingen op te richten. De website van het loket is er in de eerste plaats voor projectdragers en eigenaars van een gebouw of site die op zoek zijn naar een tijdelijk gebruiker.

Solidair en actief

Citydev.brussels begeleidt projectdragers en eigenaars uit de openbare en private sector, en koppelt zo vraag aan aanbod. Het schrijft ook oproepen tot het indienen van blijken van belangstelling (OIB's) uit.

Perspective.brussels focust op de strategische en prospectieve kant van het loket en staat in voor de gewestelijke uitwisselingen en een netwerk van spelers die met tijdelijk gebruik bezig zijn. Het team monitort ook de ontwikkeling van tijdelijk gebruik, en vergaart en verspreidt kennis over het thema.

"Nu het loket voor tijdelijke gebruiksbestemmingen er is, hebben we een unieke kans om tijdelijk gebruik nóg gemakkelijker, gestructureerder en sneller te laten werken. Een goede zaak, want het speelt een sleutelrol in het solidaire, actieve gewest dat ik voorsta", besluit Rudi Vervoort.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni