Brussels plan om tweede coronagolf in rusthuizen in te dijken

Alain Maron (Ecolo) geeft op 12 maart 2020 toelichting voor de pers bij de coronabesmettingen in rusthuis Ter Kameren in Watermaal-Bosvoorde Alain Maron (Ecolo) geeft op 12 maart 2020 toelichting voor de pers bij de coronabesmettingen in rusthuis Ter Kameren in Watermaal-Bosvoorde
© PhotoNews
| Brussels Minister Alain Maron (Ecolo) op 12 maart 2020 tijdens een persconferentie over het opduiken van het coronavirus in rusthuis Ter Kameren in Watermaal-Bosvoorde.
© PhotoNews
| Brussels Minister Alain Maron (Ecolo) op 12 maart 2020 tijdens een persconferentie over het opduiken van het coronavirus in rusthuis Ter Kameren in Watermaal-Bosvoorde.

Het kabinet van Brussels gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo) heeft een omzendbrief uitgestuurd naar de woonzorgcentra met een plan van aanpak voor een mogelijke tweede golf aan coronabesmettingen. Dat bestaat onder meer uit het aanleggen van een strategische voorraad aan beschermingsmiddelen en het afsluiten van een samenwerkingsverband met een nabijgelegen ziekenhuis.

De woonzorgcentra (WZC) waren de afgelopen maanden de achilleshiel in de strijd tegen de uitbraak van het coronavirus in ons land. Zowel het personeel als de rusthuisbewoners zelf bleken niet goed genoeg voorbereid om het gevecht aan te gaan.

Het kabinet van Brussels gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo) wil bij een tweede golf aan coronabesmettingen een nieuwe tragedie vermijden en heeft daarom een omzendbrief uitgestuurd met een duidelijk plan van aanpak. Dat staat vandaag te lezen op de website van La Dernière Heure.

Voldoende stocks en crisiscel

Het tekort aan beschermend materiaal en testcapaciteit waren een van de grootste pijnpunten. Daarom is aan Iriscare, de overkoepelende organisatie van Brusselse zorginstellingen, gevraagd om in elk woonzorgcentrum een strategische voorraad aan te leggen van mondmaskers, gezichtsschermen, alcoholgels en ander reinigend gereedschap. Daarnaast wordt er gevraagd om ten laatste tegen 31 juli een crisiscel op te richten die moet toelaten om bij het ontstaan van een broeihaard snel en efficiënt op te treden.

Die moet bevolkt worden door een coördinerende arts, een hoofdverpleegkundige, een medewerker die verantwoordelijk is voor de naleving van de hygiënemaatregelen, een personeelslid dat moet toezien op het tijdig bijvullen van de stocks, een manager voor het beheer van de afdeling met dementereden bewoners, een lid van de paramedische staf en een verantwoordelijke voor de interne en externe communicatie. Voor alle functies moet ook een plaatsvervanger worden aangeduid die kan inspringen bij afwezigheid.

Samenwerkingsverbanden met ziekenhuizen en labo’s

Het kabinet Maron wil ook de samenwerking tussen de woonzorgcentra en de ziekenhuizen stroomlijnen. Ieder rusthuis zal, ten laatste tegen 15 september, een samenwerkingsverband moeten afsluiten met een nabijgelegen ziekenhuis.

“Op die manier moet de ondersteuning bij het doorvoeren van preventiemaatregelen en het opmaken van een noodplan vlotter verlopen,” zegt Pascal Devos, woordvoerder van minister Maron. “In het worst case scenario waarin zich opnieuw een epidemie voordoet, moet dat ook de dialoog en de interne communicatie vergemakkelijken.”

Dezelfde relatie moet er ook zijn met de labo’s die de stalen van de coronatests verwerken. “Het is niet de bedoeling dat de WZC in de toekomst zelf een testcapaciteit moete ontwikkelen. Dat blijft voorbehouden aan de labo’s,” benadrukt het kabinet.

Trainingsprogramma en quarantaine

Elke zorginstelling zal zijn personeel ook een trainingsprogramma moeten laten volgen om hen te informeren over de gezondheidsrisico’s die verbonden zijn aan het coronavirus. De infosessie moet hen ook duidelijk maken hoe ze zich het best kunnen wapenen tegen een mogelijke besmetting.

Wie symptomen vertoont zal onmiddellijk contact moeten opnemen met de huisarts. Die beslist dan of er een test moet plaatsvinden. Een positief testresultaat leidt altijd tot een periode van quarantaine tot minstens drie dagen na het verdwijnen van de koorts en een duidelijke verbetering van eventuele ademhalingsproblemen. Bij een terugkeer naar de werklvloer wordt het dragen van een mondmasker verplicht tot alle symptomen volledig weg zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?