Nawal Ben Hamou (PS), staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, belast met Huisvesting en Gelijke Kansen
© PhotoNews

Brussels staatssecretaris Nawal Ben Hamou geeft voorzitterschap IMC Vrouwenrechten door

© Belga
25/01/2021

Brussels Staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS) geeft het voorzitterschap van de Interministeriële Conferentie Vrouwenrechten door. De IMC Vrouwenrechten bindt de strijd aan met seksisme in de openbare ruimte en op internet. Ze gaat daarvoor werken aan een evaluatie van de seksismewet, zeggen de nieuwe voorzitters van de Conferentie, die maandag bijeenkwam.

In de Interministeriële Conferentie Vrouwenrechten zitten niet minder dan 14 ministers van de verschillende regeringen. De conferentie die maandag plaatsvond, was de laatste onder het voorzitterschap van Brussels staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS). Die geeft de fakkel door aan Wallonië en de Duitstalige Gemeenschap. Waals minister voor Vrouwenrechten Christie Morreale en viceminister-president van de regering van de Duitstalige Gemeenschap Antonios Antoniadis stelden hun collega's voor om het werk de komende maanden toe te spitsen op drie grote thema's: de strijd tegen menstruatiearmoede, een meer gemengde vertegenwoordiging in alle sectoren en seksisme in de openbare ruimte en op internet.

Aangesproken worden op straat, toegefloten, beledigd, bedreigd, gevolgd worden, enz. zijn vormen van intimidatie in de reële openbare ruimte waarmee elke vrouw, ongeacht haar leeftijd, sociale klasse, afkomst, kledij of make-up in haar leven te maken kan krijgen, luidt het. "Seksisme op het internet kan verschillende vormen aannemen, zoals slutshaming, revenge porn, ongepaste avances of kleinerende of vijandelijke uitspraken."

Seksismewet wordt moeizaam toegepast

Om daar beter tegen te kunnen optreden willen de ministers de wet van 22 mei 2014 ter bestrijding van seksisme in de openbare ruimte onder de loep nemen. Die wet wordt nog altijd maar moeizaam echt toegepast en blijft tot vandaag symbolisch. De wet legt de bewijslast bij het slachtoffer, het leveren van bewijzen is uiterst moeilijk.

Andere prioriteit voor de komende maanden is de toegang tot menstruatieproducten. Die moeten volgens de nieuwe voorzitters worden beschouwd als een grondrecht voor alle vrouwen. Derde punt waar de Conferentie werk van wil maken, is een meer gemengde vertegenwoordiging in alle sectoren en beroepen.

Twee nieuwe federale ministers zijn inmiddels toegetreden tot de IMC Vrouwenrechten: het gaat om minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en minister voor Pensioenen en Maatschappelijke Integratie Karine Lalieux. De volgende IMC Vrouwenrechten staat begin juni gepland. Morreale en Antoniadis zullen tot 18 oktober 2021 als gezamenlijke voorzitters fungeren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, IMC Vrouwenrechten, Nawal Ben Hamou

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie