Brusselse brandweer gaat voor minstens 30 medailles in China

© World Police and Fire Games via Facebook

Dit jaar vindt de 18ste editie van de 'World Police and Fire games' plaats in Chengdu, China. Het evenement wordt weleens omschreven als de 'Olympische Spelen voor hulpdiensten'. En de verwachtingsboog staat hoog gespannen: op de vorige editie behaalde de Brusselse delegatie brandweerlui 30 medailles, de bedoeling is om nog beter te doen. "We verwachten wel dat de concurrentie een pak steviger zal zijn dan anders."

In de namiddag van woensdag 8 augustus stapten 38 Brusselse brandweerlieden het vliegtuig op richting gastland China om aan de competitie deel te nemen. Na de Olympische Spelen is dit wereldwijd de grootste sportieve bijeenkomst, met 12.000 atleten uit 70 verschillende landen. Onder hen 38 van Brusselse komaf.

Het is al de 18ste keer dat de World Police and Fire Games plaatsvinden. Het initiatief is geëvolueerd uit de 'California Police Olympics' dat de eerste keer in 1967 plaatsvond. Daaruit ontstond de 'World Police and Fire Games Federation', dat een eerste mondiaal concours organiseerde in 1985. Sindsdien vindt het om de 2 jaar plaats.

Belgisch kampioen toont zich ambitieus

Brussel kroonde zich in 2018 tot Belgisch kampioen van de 'Belgian Fire Games', wat resulteert in een rechtstreekse kwalificatie voor het wereldkampioenschap. Hun team wordt aangevuld met leden die deel uitmaken van de Brugse delegatie. Op de vorige editie behaalde het brandweerkorps uit Brussel maar liefst 30 medailles. En de bedoeling is om deze keer nog beter te doen.

De concurrentie is wel niet van de poes, geeft deelnemer Phillipe Dupan toe aan Het Laatste Nieuws. "Sommige landen vaardigen professionele atleten af en dan weet je dat het moeilijk wordt."

Brusselse deelnemers hopen net als in het verleden hun troefkaarten uit te spelen in het wielrennen en judo, daar scoorden ze tot nog toe het sterkst. Naast traditionele sporten zijn er ook een aantal specifieke disciplines, die verband houden met het beroep van brandweerman. In de 'Ultimate Firefighter' competitie moeten deelnemers bijvoorbeeld 53 verdiepingen beklimmen via de trap, in volle uitrusting.

Groepsgeest smeden

Competitie is belangrijk, maar teamspirit verdient minstens evenveel aandacht. "Daarom hebben we een team samengesteld met leden uit het hele korps", zegt Dupan. Ook nieuwe rekruten krijgen een kans.

Doordat alle brandweerlieden verwacht worden in topconditie te verkeren, voor het uitoefenen van hun job, vormen de spelen bovendien een mooie gelegenheid om binnen het departement zoveel mogelijk sporttakken te promoten. Zo neemt Brussel dit jaar voor de eerste keer deel aan de minivoetbalcompetitie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?