Brusselse cultuurmedewerkers kunnen opnieuw steun aanvragen

© Ivan Put

De Brusselse regering heeft beslist om de steunmaatregelen voor cultuurspelers te verlengen. De premies voor Brusselse cultuurmedewerkers worden zelfs verhoogd. Vanaf vandaag/dinsdag kunnen zij opnieuw een steunaanvraag indienen bij de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris.

De cultuursector is zwaar getroffen door de coronacrisis en daarom lanceert het Brussels gewest een tweede steunronde. De cultuurmedewerkers kunnen hun premie aanvragen via de website van Actiris. Die premies zijn onderverdeeld volgens het loon dat de cultuurmedewerkers afgelopen maanden verdienden.

Wie tussen tussen 1 juni en 30 september 2020 niet meer dan 3.000 euro netto inkomsten had, heeft recht op een premie van maximaal 2.000 euro. Wie voor dezelfde periode niet meer dan 4.000 euro verdiende, krijgt maximaal 1.500 euro en de cultuurmedewerker die niet meer dan 5.000 euro inkomsten had, maakt aanspraak op maximaal 1.000 euro. Daarbovenop kunnen cultuurwerkers ook een aanvraag indienen voor de periode van 13 maart tot 31 mei, als ze dat voor die periode nog niet gedaan hadden.

"Cultuur is alles wat Brussel tot Brussel maakt. Het is daarom essentieel om de cultuurspelers te ondersteunen. Ik hoop dat de verlenging van deze steunmaatregelen hen opnieuw ademruimte geeft, zodat ze hun creativiteit kunnen blijven ontplooien", aldus Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (Défi).

Afgelopen zomer voerde de Brusselse regering twee uitzonderlijke steunmaatregelen in voor de cultuursector. Tot nu toe ontvingen al 1.572 cultuurwerkers een premie, goed voor meer dan 1,5 miljoen euro, net als 246 cultuurhuizen, goed bijna een half miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?