Brusselse gemeenten hebben inzicht in coronaclusters op wijkniveau

SDS
© BRUZZ
04/08/2020

Volgens Sciensano zouden coronabesmettingen momenteel voornamelijk plaatsvinden 'in dichtbevolkte steden en in wijken met een lagere sociaal-economische status’. In Brussel is het virus algemeen verspreid, zegt de gewestelijke Gezondheidsinspectie. "Het gaat meer over clusters van besmettingen, die wij ook bespreken met de gemeenten. Die kunnen dan gerichte acties ondernemen."

"We blijven de situatie dag per dag opvolgen, in continu overleg met de kabinetten Maron en Vervoort, met de burgemeesters en experts", zegt Inge Neven, hoofd van de Brusselse Gezondheidsinspectie, dinsdag. "Of we Antwerpen qua cijfers zullen achterna gaan, blijft moeilijk in te schatten. Het duurt twee weken voor het effect van de maatregelen van de laatste Nationale Veiligheidsraad voelbaar zal zijn. Maar het is duidelijk dat de situatie verontrustend is. Ik sluit niet uit dat er extra maatregelen zullen volgen als de situatie blijft verergeren."

Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano, zei maandag dat het agentschap voornamelijk stijgingen van het aantal coronagevallen opmerkt "in dichtbevolkte steden en in wijken met een lagere sociaal-economische status". Dat moest onder meer blijken uit een hoog aantal besmettingen in enkele Borgerhoutse wijken.

Perimeter

De Brusselse Gezondheidsinspectie beschikt over cijfers op wijkniveau in de hoofdstad, maar wil daar niet in detail op ingaan. "Het virus is algemeen verspreid. Het gaat meer over clusters van besmettingen, die wij ook bespreken met de gemeenten", zegt Inge Neven. "Ik heb er niet genoeg zicht op om die te duiden, en ik wil bepaalde groepen ook niet stigmatiseren."

Hoewel de gemeenten om privacyredenen niet weten om welke inwoner(s) het exact gaat, kunnen ze dankzij die informatie op wijkniveau wel snel gerichte acties ondernemen. Zo stelde de gemeente Evere recent een perimeter in rond een besmettingshaard, waarbinnen iedereen verplicht was een mondmasker te dragen.

Maar de Brusselse gemeenten voeren ook sensibiliseringsacties rond de broeihaard, zegt Neven. "Bijvoorbeeld met de hulp van community leaders, via de wijkagenten, via flyers in de taal van de populatie, via sociale media of nog via sandwichmannen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, clusters, besmetting coronavirus, besmettingshaarden coronavirus, corona, coronavirus, Inge Neven

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni