Brusselse huurders krijgen voorkooprecht bij verkoop van hun woning

Een leegstaande woning op de Keizer Karellaan in Ganshoren Een leegstaande woning op de Keizer Karellaan in Ganshoren
© Peter Dhondt/BRUZZ
© Peter Dhondt/BRUZZ

De Brusselse regering heeft donderdagavond het voorkooprecht van huurders bij de verkoop van hun woning definitief goedgekeurd. Dat meldt het kabinet van staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS). Het Brussels Parlement buigt zich na het zomerreces over de tekst.

Het voorkooprecht is enkel van toepassing voor ongemeubelde woningen waarvoor een langlopende huurovereenkomst voor hoofdverblijfplaats werd gesloten. De huurder moet er ook gedomicilieerd zijn. Het geldt dus niet voor huurovereenkomsten van korte duur (drie jaar of minder), voor woningen met onderverhuring, medehuur of een studentenwoninghuurovereenkomst, voor de verkoop tussen leden van dezelfde familie, voor de verkoop van een gebouw met meerdere woningen, of voor woningen die gelegen zijn in een voorkoopperimeter en waarbij de overheid daadwerkelijk gebruikmaakt van haar voorkooprecht.

De eigenaar moet de huurder voorafgaandelijk op de hoogte stellen van zijn beslissing om het goed te verkopen, met vermelding van de prijs en de voorwaarden van de geplande verkoop, en van zijn voorkooprecht. Daarna beschikt de huurder over 30 dagen om al dan niet in te gaan op het aanbod tot verkoop. Als de woning uiteindelijk tegen een gunstigere prijs of gunstigere voorwaarden aan een andere koper wordt aangeboden, krijgt de huurder 6 dagen de tijd om zijn voorkooprecht uit te oefenen.

Bij niet-naleving van het voorkooprecht heeft de benadeelde huurder een jaar de tijd om de verkoop aan een derde partij te annuleren en het goed in kwestie te kopen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?