| Brusselse jongeren nemen zorgeloos de trein richting Belgische kust.

Brusselse jongeren vertrekken onbezorgd op daguitstap naar zee

Lara Decrae, Thalia Phatisis
© BRUZZ
10/08/2020

In station Brussel-Zuid wordt niemand tegengehouden om de trein richting kust te nemen. Na de massale vechtpartij op het strand van Blankenberge en de vele dagjestoeristen van afgelopen weekend wilden verschillende badsteden hun station zelfs sluiten. Vanuit Brussel rijden treinen echter zoals voorzien en worden grotere groepen jongeren hooguit doorverwezen naar de volgende trein.

Afgelopen weekend waren enkele Brusselse jongeren betrokken bij een grote vechtpartij op het strand van Blankenberge. Als gevolg zou de politie van Blankenberge samen met de federale politie op het perron aan screening doen. "De jongeren die behoren tot het profiel van diegenen die voor amok hebben gezorgd, gaan we tegenhouden en terugsturen naar huis." klonk het bij Philippe Denoyette van politie Blankenberge-Zuienkerke in het VRT Journaal. In Brussel houdt de lokale politie zich niet bezig met het controleren van reizigers. Zolang de trein richting kust niet overvol zit, mag iedereen er opstappen.

Het hoofd koel houden

Bewoners van de binnenstad zijn ook op zoek naar afkoeling en dat kan je zien in Brussel-Zuid. In de koele grote hal van het station staan naast families met kleine kinderen ook verschillende groepjes jongeren met een handdoek over hun schouder en een strandstoeltje in de hand te wachten op hun trein naar het grote water.

Deze maandagvoormiddag is er meer beveiliging aanwezig dan normaal. "Wij zijn hier om alles in goede banen te leiden," legt een veiligheidsagent van Securail uit. Niet alle reizigers gaan immers even strikt om met de coronamaatregelen. De groepjes tellen vaak meer vrienden dan de toegestane sociale bubbel van vijf en hier en daar ontstaat er een ruzie met de veiligheidsagenten over het correct dragen van het mondmasker.

Lees verder onder de foto

Securail Brussel-Zuid

| Maandagvoormiddag zijn er meer medewerkers van Securail aanwezig dan normaal. Zij leiden alles in goede banen.

‘We nemen het risico’

Door de drukte en het verhoogde toezicht lijkt de sfeer gespannen. Al maken de jongeren zelf zich geen zorgen over hun daguitstap. "Ik stap met een gerust hart op de trein naar Oostende. Gisteren ging ik ook al en verliep alles vlekkeloos", zegt een Brusselse jongere. "Mocht ik schrik hebben om tegengehouden te worden, zou ik hier nu niet staan. We nemen het risico, maar eerlijk gezegd denk ik niet dat het zo ver zal komen. We respecteren de maatregelen", voegt een andere jongere eraan toe.

Lees verder onder de foto

Brusselse jongeren station Brussel-Zuid

| Enkele Brusselse jongeren wachten op een trein richting kust.

Ongeveer een kwartier voor de trein naar Blankenberge aankomt, verspert het team van Securail de weg naar het perron. Mensen die de trein willen nemen moeten onderaan de roltrap wachten en vormen een lange rij. Ook op het perron zelf ziet Securail erop toe dat iedereen zijn mondmasker draagt en dat er geen mensen op een overvolle trein stappen. "De bedoeling is dat treinen naar de kust maar voor 80 procent bezet zijn om zo te zorgen voor verspreiding”, zegt een van de veiligheidsagenten. “Daarvoor dienen die extra treinen. Maar aan persoonlijke screening doen we hier niet."

File in Brussel-Zuid richting kust

| Brusselaars wachten geduldig om het perron te mogen betreden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , daguitstap naar de kust

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni