Trein richting Oostende, maandag in Brussel-Zuid

Commissaris Blankenberge: ‘Geen etnische profilering’

SDS
© BRUZZ
10/08/2020

Na de spraakmakende rellen van zaterdag heeft de Blankenbergse burgemeester aan politie en NMBS gevraagd om mensen die voor problemen kunnen zorgen “al in Brussel” tegen te houden. Bevoegd minister Pieter De Crem (CD&V) meldde zondag dat “tientallen jonge Brusselaars tegengehouden zijn”, maar zijn kabinet is maandag niet bereikbaar. De lokale politiezone zegt enkel te controleren op groepsgrootte, in het kader van de coronamaatregelen.

“In Brussel moet er alleszins iets gebeuren. De politie daar zou toch moeten kunnen controleren wie er op de trein stapt?”, zei Blankenbergs burgemeester Daphné Dumery (N-VA) aan Het Laatste Nieuws, nadat amokmakers uit Brussel zaterdag onder een loden zon een grote vechtpartij op het strand veroorzaakten. “Er werden vandaag (zondag,red.) meerdere tientallen jongeren tegengehouden die vanuit Brusselse stations naar zee wilden afzakken”, liet minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) de dag daarop weten.

Geen commentaar

Maandag is de woordvoerder van de minister onbereikbaar om daar meer uitleg over te verschaffen, en de federale politie, waaronder de spoorwegpolitie valt, wil bevestigen noch ontkennen. “Dit is een uitspraak voor rekening van de minister, en wij vragen daarom hem te contacteren”, zegt de politiewoordvoerder.

"Wij zoeken naar jongeren met hetzelfde profiel als de amokmakers van zaterdag. En dat zijn: grote groepen. Je mag enkel met je bubbel op uitstap, normaal een groep van maximaal zes dus”

Philippe Denoyette, commissaris van de lokale politiezone Blankenberge-Zuienkerke

BRUZZ-medewerkers konden maandag in het station Brussel-Zuid vaststellen dat het beveiligingspersoneel de toegang tot de trein enkel verbood als de trein anders voor meer dan 80 percent vol zou zitten. Die reizigers werden dan doorverwezen naar de volgende trein, maar niemand werd definitief de toegang ontzegd.

Kortrijkzanen of Haïtianen

De commissaris van de politiezone Blankenberge-Zuienkerke, Philippe Denoyette, is maandag wel bereikbaar, en bereid meer uitleg te verschaffen over zijn beleid eenmaal de trein aan zee stopt.

“Ik herhaal het nog maar eens: wij kijken naar jongeren met hetzelfde profiel als de amokmakers van zaterdag. En dat zijn: grote groepen. Die groepen relschoppers willen wij hier niet meer. Hoe je dat kunt zien? Simpel toch: als tien of twintig jongeren die uit de trein stappen op elkaar wachten, weet je dat die bij elkaar horen.”

“En dat is een inbreuk op het laatste ministriële besluit rond de coronamaatregelen. Je mag enkel met je bubbel op uitstap, een groep van maximaal zes dus. Of het zouden drie broers die onder één dak leven moeten zijn, en hun vijf vrienden – en dat zijn dan alle mensen zijn die je deze vier weken mag zien.”

“De media proberen er altijd ethnic profiling bij te sleuren. Maar of die groep nu Kortrijkzanen zijn, Haïtianen of uit Timboektoe, dat maakt ons niet uit. Wij kijken enkel naar de grootte van de groep.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Politiek , Blankenberge , vechtpartij Blankenberge , corona

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni