Brusselse verdachten ontkennen aandeel in rellen in Blankenberge

© VRT
| Politie raakte slaags met enkele jongeren.
Updated: 10-08-2020 - 17:53

In de zaak van de vechtpartij op het strand in Blankenberge afgelopen weekend zijn twee 18-jarige mannen uit Brussel maandagnamiddag voor de onderzoeksrechter verschenen. Een is afkomstig uit Jette, de ander uit Sint-Gillis. Ook een derde verdachte zou afkomstig zijn uit het Brusselse. Het drietal is nu gerechtelijk van hun vrijheid beroofd. Vrijdag verschijnen ze voor de Raadkamer.

De massale vechtpartij ontstond zaterdag in de late namiddag op het strand van Blankenberge, ter hoogte van de Weststraattrap. Bij het incident waren tientallen amokmakers betrokken. Op beelden is duidelijk te zien hoe de onruststokers zich ook tegen de politie keerden. Daarbij werd een politieman zelfs met een parasol te lijf gegaan.

Drie verdachten werden maandagnamiddag voorgeleid bij de Brugse onderzoeksrechter. Het parket vroeg hun aanhouding voor opzettelijke slagen en verwondingen en voor gewapende weerspannigheid. "Mijn cliënt ontkent dat hij iets met die vechtpartij te maken heeft", aldus meester Olivia Delille, advocaat van de verdachte uit Jette. "Hij is tussengekomen om iemand weg te trekken van bij de politie."

Ook de verdachte uit de Sint Gillis verklaarde dat hij niets met de feiten te maken heeft. Dat zegt zijn advocaat, Bart Bleyaert. Over het standpunt van de derde verdachte is nog niets bekend.

Brusselse stadsbende

Volgens VRT NWS zouden de drie verdachten wel degelijk te linken zijn aan een Brusselse stadsbende, Stuyvenbergh, die voornamelijk opereert rond het gelijknamige metrostation in Laken, maar ook de namen van andere bendes zoals Négatif Clan en Sobiesky zouden al gevallen zijn. De drie verdachten ontkennen dat ze bij een stadsbende horen.

De eerste verdachte gaf wel toe dat hij zich weerspannig gedroeg bij zijn arrestatie. De jongeman kwam als minderjarige al meermaals met het gerecht in aanraking voor geweldsdelicten. Volgens zijn advocate kent hij de twee andere verdachten, maar vormen ze zeker geen bende. Hij zou ook niet samen met hen afgereisd zijn naar Blankenberge.

Het drietal is nu gerechtelijk van hun vrijheid beroofd. "Op basis van een eerste analyse van de beelden en de getuigenissen waren er voldoende aanwijzingen tegen hen", aldus procureur Fien Maddens. Vrijdag verschijnen ze voor de raadkamer. Dan zal geoordeeld worden of ze langer in de gevangenis moeten blijven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?