De foto van Yasmine die vorig jaar bij het opsporingsbericht werd verspreid.

| De foto van Yasmine die vorig jaar bij het opsporingsbericht werd verspreid.

Brusselse kleuter in Syrië heeft waterkans op hereniging met moeder

TDN
© Belga - BRUZZ
13/08/2018

Er bestaat een heel kleine kans dat de Brusselse kleuter Yasmine met haar moeder herenigd kan worden. Het meisje van vier jaar oud zit al meer dan een jaar vast in Syrië, waar ze bij een terreurgroep verblijft. De leider van die militie sluit een hereniging van Yasmine met haar moeder in België niet uit. Dat schrijft Het Laatste Nieuws maandag.

Yasmine A. werd in mei vorig jaar van haar gescheiden moeder ontvoerd. Het Brusselse meisje werd door haar geradicaliseerde vader meegenomen naar Syrië. De man sneuvelde zelf in het conflictgebied, waardoor Yasmine zonder ouders aan haar lot werd overgelaten.

Ze is sindsdien in handen van de aan al-Qaida gelinkte militie Firqatul Ghuraba in Syrië. Die jihadistische groepering heeft haar basiskamp in de provincie Idlib, vlakbij de Turkse grens.

Islamitische rechtbank

In een video die de groep een tweetal weken geleden verspreidde, is een helemaal opgemaakte Yasmine te zien in een jurkje tijdens de viering van het Suikerfeest in juni. Ze is in het gezelschap van een tiental gesluierde vrouwen en evenveel andere kinderen. Uit de beelden concludeert Het Laatste Nieuws dat de Brusselse kleuter uit Sint-Joost ongedeerd is, maar geen gelukkige indruk maakt.

Firqatul Ghuraba wordt geleid door Omar 'Omsen' Diaby, een in Senegal geboren Fransman. Het Laatste Nieuws kon met hem contact opnemen via de berichtendienst Telegram. Op de vraag of Yasmine na de dood van haar vader niet bij haar moeder thuishoort, antwoordde Diaby dat hij daar niet zelf over beslist. "Haar lot ligt in handen van een islamitische rechtbank."

162 Belgische kinderen

Het feit dat de islam de relatie tussen moeder en kind erg hoog in het vaandel draagt - en dat Diaby zich dus niet uitdrukkelijk verzet tegen Yasmines terugkeer naar België - biedt een sprankeltje hoop. Maar de man verduidelijkte niet hoe onafhankelijk de rechtbank is waarover hij spreekt of hoe de procedure verloopt.

Volgens een recente studie van het Egmont Institute zitten zeker 162 kinderen van Belgische ouders in het Syrisch-Iraakse oorlogsgebied. De repatriëring van die kinderen blijkt een aartsmoeilijke opdracht. Vorige maand besliste een Brusselse kortgedingrechter dat de overheid een morele plicht heeft jegens de kinderen, maar niet verplicht kan worden hun terugkeer te organiseren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Yasmine Atid, terreurgroep, Syrië

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni