Brusselse persfotografe Odette Dereze overleden

© BRUZZ
| Odette Dereze in 2018 tijdens een tentoonstelling in de Sint-Gorikshallen

De Belgische persfotografe Odette Dereze is zaterdag op 88-jarige leeftijd overleden aan COVID-19. Dat meldt haar zoon Tom Gastmans dinsdag. Dereze kan beschouwd worden als een van de belangrijkste vrouwelijke fotojournalisten van de jaren zestig tot midden jaren negentig.

Dereze koos haar onderwerpen uit het dagelijks leven van de tweede helft van de twintigste eeuw. Haar werk bestaat uit reportages over onderwerpen als politiek, cultuur, betogingen, bedrijfs- en economisch leven, rampen en royalty's.

Ook met portretfoto's realiseerde de fotograaf een indrukwekkend oeuvre. Zo haalde ze onder meer Richard Nixon, de dalai dama, Wilfried Martens, Jacques Brel, Johnny Halliday en de Rolling Stones voor haar lens. Ook kreeg ze de gelegenheid om momenten uit het privéleven van bekende figuren als Eddy Merckx en Hergé te vereeuwigen.

Odette Dereze had bovendien een sterke band met de Belgische koninklijke familie, vooral met koning Boudewijn en koningin Fabiola. Met hen reisde ze de wereld rond. Dereze was het petekind van Germaine Van Parys (1893 - 1983), een pionier in de Belgische fotojournalistiek.

Na een stage fotografie van twee jaar besloot ze er in 1952 haar beroep van te maken en werd ze fotojournaliste voor het persbureau van Germaine Van Parys. Het werk van Dereze belandde talloze keren in de Belgische en internationale pers, maar verscheen ook op tentoonstellingen in het FOMU en de Sint-Gorikshallen.

"Odette heeft ons verlaten, maar haar visie op fotografie blijft voortleven en wordt weerspiegeld in een erfenis van enkele honderdduizenden foto's die een heel tijdperk overspannen", aldus haar zoon in een persbericht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?