Brusselse politie over kritiek op afwezigheid: 'Moesten prioriteiten stellen'

© BRUZZ
12/11/2017

"We kregen veel oproepen tegelijk en dan moeten we een selectie maken." Dat zegt Olivier Slosse, commissaris van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene aan VRT NWS, over de rellen van gisteravond met Marokkaanse voetbalsupporters. Getuigen en getroffen winkeliers zijn kritisch voor de politie. Ze zeggen dat het lang duurde voor die ingreep.

"Ik weet dat dat voor de winkeluitbaters vervelend is, maar in de eerste plaats proberen we de orde te herstellen, zodat de hulpdiensten kunnen tussenkomen. Dat is de eerste prioriteit", zegt politiewoordvoerder Slosse. "De brandweer kon op een bepaald moment ook niet tussenkomen omdat ze bekogeld werden. Van zodra dat het veilig is gaan we verder en kunnen we de andere materiële zaken beveiligen."

Aan het begin van de avond kwam er dan weer kritiek op het te snelle politie-optreden aan de Beurs. Op sociale media lieten verschillende mensen weten dat de démarche van de politie toen niet proportioneel was "De twee perspectieven zijn te horen", zegt Slosse aan VRT NWS, "de mensen aan de Beurs vinden dat we te snel zijn tussengekomen, de winkeliers vinden dat we te laat zijn tussengekomen."

Wel voorbereid
Volgens de politiewoordvoerder waren de ordediensten wel degelijk voorbereid op mogelijke onlusten. De Beurs is de gebruikelijke plaats waar voetbalsupporters verzamelen. "We hadden één peloton agenten voorzien, en ook mensen het interventiekorps van de federale politie met het waterkanon die al om 20 uur aanwezig waren."

Die politieaanwezigheid is in de loop van de avond opgeschaald, zegt Slosse. Twee andere Brusselse politiezones kwamen hulp bieden en na middernacht werd zelfs de Antwerpse politie ingeschakeld.

Hij wijst er ten slotte ook op dat het om verschillende groepen ging. "Er waren gewone feestvierders, relschoppers en mensen die van de situatie geprofiteerd hebben om diefstallen te plegen. Dat was geen homogene groep."

'Alles kapot'
De winkeliers langs de centrale lanen hebben het zwaar te verduren gehad. 'Er kwamen plots ongeveer honderd mensen binnen die alles begonnen af te breken", zo getuigt een uitbater van een nachtwinkel over de rellen. "Ik vroeg hen om te stoppen, maar ze stopten niet en braken alles af. Ze wilden me vermoorden, maar ik stond gelukkig veilig achter mijn toonbank."

"Alles is kapot. Ik belde de politie, familie en vrienden, maar de politie kwam niet. Als ze onmiddellijk waren gekomen, dan waren die mensen weggegaan. Maar ze kwamen niet."

Heftig
Ook journalist en fotograaf Yassine Atari was ter plaatse. "Het was een waar slagveld. Bij aankomst zagen we enkele mensen de nachtwinkel plunderen. Ze gingen hevig tekeer: het raam van de winkel werd ingeslagen met verkeersborden. De amokmakers namen flessen drank en sigaretten mee en sloegen alles kort en klein. Daarna probeerden ze de winkel zelfs in brand te steken."

"Later zag ik in de Lemonnierlaan midden op de weg een brand voertuig staan", vervolgt Atari."Er waren ramen ingeslagen, er was geprobeerd om geldautomaten uit de muur te trekken, her en der lagen brandende matrassen… Er waren mensen aan het bellen voor hulp, maar er kwam geen politie opdagen. Ik zag alleen een helikopter die aan het patrouilleren was. Het was echt heel heftig."

Rellen in Brussel

Op 11 november kwam het aan de Beurs in het centrum van Brussel voor het eerst tot rellen. In de weken daarna waren er opnieuw problemen.  

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Rellen in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni