Brusselse regering gaat daklozenopvang in Haren verlengen

© PhotoNews

De Brusselse regering wil de opvangvoorziening La Porte d'Ulysse in Haren opnieuw openen. Dat zou gebeuren in samenwerking met verschillende verenigingen en publieke operatoren, op kosten van de federale regering. Premier Charles Michel (MR) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) krijgen een brief toegestuurd waarin ze worden herinnerd aan hun verantwoordelijkheden.

Het opvangcentrum voor daklozen in Haren werd geopend in het kader van de winteropvang 2017-2018, maar sloot op maandag 30 april zijn deuren. Er werd meteen voor gewaarschuwd dat honderden mensen de facto op straat kwamen te staan. Donderdag heeft de Brusselse regering zich tijdens haar ministerraad over de situatie gebogen. 

"Het is voor ons moreel gezien niet te verantwoorden dat honderden personen hun toevlucht zoeken in de openbare ruimte, onze stations en onze parken", zegt minister voor Bijstand aan personen Pascal Smet (SP.A).

De federale regering wordt daarom herinnerd aan "haar verantwoordelijkheden inzake opvang van personen zonder verblijfsvergunning in transit". Brussel dringt aan op een 'monitoring' waarmee de federale overheid en de operatoren uit de sector de toestand kunnen volgen. 

In afwachting daarvan wil de Brusselse regering La Porte d'Ulysse in Haren weer openen. De opvangvoorziening in de Poincarélaan, die door Samusocial wordt beheerd, wordt uitgebreid, zo is bevestigd.

"Het gewest neemt zijn verantwoordelijkheden ten aanzien van een situatie die een beroep op onze menselijkheid doet", zegt minister-president Rudi Vervoort. "Migranten moeten kunnen omkaderd worden en onderdak krijgen, en wij hebben kwaliteitsvolle operatoren ter beschikking, de vergelijking is vlug gemaakt voor iedereen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?