© Photonews

Brusselse regering keurt hervormde huurtoelage in eerste lezing goed

© Belga
11/03/2021

De Brusselse regering heeft donderdag de hervorming van de huurtoelage, een maatregel uit het Noodplan Huisvesting, in eerste lezing goedgekeurd. Zo meldt het kabinet van de staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS). De hervorming voorziet een vereenvoudigde en geautomatiseerde toekenningsprocedure zodat meer dan 12.500 gezinnen die wachten op een sociale woning van deze toelage kunnen genieten tegen ongeveer 400 vandaag.

Dat amper 400 gezinnen die wachten op een sociale woning momenteel een huurtoelage ontvangen, heeft te maken met de uiterst complexe procedure en voorwaarden voor de toekenning. Daarom heeft Ben Hamou ervoor gekozen het systeem grondig te herzien en de toekenning ervan zoveel mogelijk te vereenvoudigen.

De nieuwe procedure verloopt semi-automatisch. Ze gebeurt door middel van een koppeling van inkomensgegevens en gegevens betreffende de gezinssamenstelling. Vervolgens wordt een vooraf ingevuld formulier naar de potentiële begunstigden gestuurd die het alleen nog moeten ondertekenen om de huurtoelage te ontvangen. Meer dan 12.500 gezinnen zullen op die manier de toelage kunnen genieten.

Het bedrag van de toelage zal ook worden verhoogd: het zal variëren van 120 tot 280 euro, afhankelijk van de situatie en de samenstelling van het begunstigde gezin. Donderdag keurde de Brusselse regering het ontwerpbesluit voor de invoering van een huurtoelage in eerste lezing goed.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie