Brusselse regering trekt geld uit voor asielen en maneges

© Royel Etrier Belge
| Paard Roméo op de Ukkelse paardenmanege Royel Etrier Belge.

Asielen en maneges in het Brussels Gewest kunnen een uitzonderlijke subsidie aanvragen zodat ze hun dieren tijdens de coronacrisis kunnen blijven verzorgen. "Dieren mogen geen indirect slachtoffer worden van de coronacrisis", vindt minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (Défi).

Dierenasielen en maneges zitten door de coronacrisis zonder inkomsten. Dat geeft financiële problemen, die dan weer een impact kunnen hebben op het welzijn van de dieren. Dat wil minister Clerfayt voorkomen.

Eenmalige subsidie

Erkende dierenasielen en maneges kunnen rekenen op een eenmalige subsidie van 1.500 euro. Dat wordt 2.000 euro als de organisaties werken met pleeggezinnen. Als de asielen of maneges meer dan dertig dieren opvangen, kunnen ze rekenen op een premie van 3.000 euro.

Daarbovenop kunnen maneges per paardachtige nog eens een vergoeding van 100 euro vragen voor voeding. Als de beperkende maatregelen na een maand nog van kracht zijn, kunnen ze dat bedrag een tweede keer aanvragen. Deze bijkomende steunmaatregel telt enkel voor vzw's.

Tien dierenasielen

"Dieren mogen geen indirect slachtoffer worden van de coronacrisis", legt Bernard Clerfayt uit in een persbericht. "Het is onze plicht om voor hen te zorgen en alles in het werk te stellen om hun welzijn te waarborgen. Dit omvat verzorging, ritjes maar ook de aankoop van voedsel."

Het Brussels Gewest telt tien erkende dierenasielen, die allemaal kunnen profiteren van de eenmalige subsidie. "Voor maneges is het ingewikkelder omdat we ons alleen richten op degenen die geen inkomen meer hebben", klinkt het bij Clerfayts woordvoerster.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?